Connect with us

Spitalul Regional: cum arată cea mai nouă schiță a unității

Aici va fi unul dintre punctele de accces rutier la SRU

Proiecte publice

Spitalul Regional: cum arată cea mai nouă schiță a unității

Iașul va deveni primul oraș ce va avea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU). Celelalte două orașe unde este prevăzut un astfel de proiect – Cluj și Craiova – au demarat abia în luna februarie 2018 procesul de actualizare/realizare a planului urbanistic zonal aferent.

Amplasamentul investiției:

În cazul Iașului, Ministerul Sănătății (MS) a trimis solicitarea pe 10 octombrie 2017, iar planul urbanistic ar urma să fie aprobat, cel mai probabil, în această săptămână. Inițial, o ședință extraordinară a Consiliului Local (CL) ar fi urmat să se desfășoare pe 19 martie, dar plenul a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Pentru construirea SRU, Primăria Iaşi a pus la dispoziţia MS o suprafață de teren de 12 ha pe platoul Moara de Vânt, încă din luna noiembrie 2016. În schimb, autoritatea centrală a finalizat procedurile pentru preluarea suprafeței abia în septembrie 2017, când a fost adoptată și o hotărâre de guvern în acest sens.

Noua planșă de reglementări urbanistice:

Potrivit planşei de reglementări urbanistice, spitalul va avea două niveluri în subteran, parter, cinci etaje şi un etaj tehnic, la o înălţime maximă de 29 metri.

Spitalul regional va avea 900 locuri de parcare: 520 pentru angajaţi şi personal auxiliar, 315 pentru pacienţi şi vizitatori, 45 pentru medici şi 20 pentru salvări. Spitalul va fi înconjurat de o reţea de străzi ce trebuie amenajată pe platou, urmând a fi făcută şi o nouă legătură rutieră cu bulevardul C.A. Rosetti / DN 25 (spre Sculeni).

După cum se poate observa în planșa de mai sus, suprafaţa maximă construită a modulelor care vor alcătui spitalul regional a fost stabilită la 36.000 mp, în timp ce circulaţiile auto şi parcările vor ocupa 42.000 mp, iar circulaţiile pietonale 24.000 mp. Totodată, spaţiile verzi vor fi pe o suprafaţă de 24.000 mp.

Spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova beneficiază de fonduri europene prin intermediul Programul Operațional Regional. Este important de știut că pentru fiecare proiect în parte, MS va lansa o licitație distinctă. Pentru fiecare spital, lucrările de construire și dotare a unității au fost estimate la circa 150 milioane euro, dar documentația tehnică – ce va da costul final – încă se află în fază de elaborare.

În cel mai optimist scenariu, spitalele regionale vor fi construite în perioada 2019 – 2023, în contextul în care licitațiile de lucrări vor putea să fie lansate spre sfârșitul anului 2018.

De reținut că în vecinătatea SRU este propus proiectul privind construirea unei noi Săli Polivalente, municipalitatea rezervând în acest sens o suprafață de peste 18 ha. În acest moment sunt efectuate diverse studii, însă nu este asigurată finanțarea pentru începerea efectivă a investiției.

Amplasamentul prevăzut pentru Sala Polivalentă este marcat cu albastru:

MACHETĂ SRU:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top