Connect with us

Amenajarea Pieței Palatului: proiect de 3 mil. euro

Foto: Google Earth

Proiecte publice

Amenajarea Pieței Palatului: proiect de 3 mil. euro

Proiectul de amenajare a Parcului și Pieței Palatului Culturii a fost evaluat la 3 milioane euro. Informația apare în Strategia de turism a Iașului pentru perioada 2018 – 2030. Experții UAIC, cei care au întocmit documentul strategic, spun că proiectul poate fi implementat pe termen scurt (20182019), iar finanțarea să fie asigurată de la bugetul local.

Estimările acestora sunt că, în fiecare zi, aproximativ 300 – 400 de persoane vor alege Piața Palatului ca loc de relaxare.

„Regândirea amenajării spațiului verde din fața Palatului Culturii (scoate arborilor și arbuștilor crescuți haotic, interzicerea parcării mașinilor etc.), refuncționalizarea acestuia într-un spațiu de loisir, care să valorifice și vestigiile arheologice ale Curții Domnești a Moldovei și conectarea logică cu Pietonalul Ștefan cel Mare”, se arată în descrierea proiectului.

Citește și: Strategie turism: 3,5 km de străzi pietonale în centrul Iașului

În strategie se precizează că Palatul Culturii rămâne simbolul incontestabil al Iașului, impunându-se prin monumentalitatea clădirii și prin încărcătura istorică și culturală.

„Palatul Culturii, un complex muzeal de top, moștenitor al Palatului Domnesc al Moldovei, reprezintă atrac­ia principală, alături de Palas Mall – un conglomerat de servicii și spaț­iu de agrement. Piaț­a Palatului este însă deconectată funcț­ional de pietonalul Ștefan cel Mare. Zona este concentrată în lăcașuri emblematice de cult (Catedrala Mitropolitană, Catedrala Romano-Catolică și Mănăstirea Sfin­ții Trei Ierarhi) sau de artă (Teatrul Naț­ional, Filarmonica, Casa Balș). Se observă o anumită dinamică ridicată a serviciilor turistice – emergen­ța unui pol de distracț­ie în Pia­țeta La Cub și de restauraț­ie pe pietonal”, mai spun experții UAIC.

Citește și: Cum va fi extins, în primă fază (2018), pietonalul Ștefan cel Mare

În august 2016, Primăria a lansat un concurs de soluții pentru reamenajarea esplanadei din fața Palatului Culturii, cea mai mare parte din aceasta fiind acum parcare cu plată. Municipalitatea a prezentat public propunerile primite, dar proiectul nu a fost dus la bun sfârșit. Cert este că una dintre ideile instituției este de a amenaja și o parcare subterană în zonă, lucru destul de dificil având în vedere vestigiile existente în subteran.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top