Connect with us

Ștergătoarele de parbriz – semne ale uzurii și cum le înlocuim

Utile

Ștergătoarele de parbriz – semne ale uzurii și cum le înlocuim

Deși nu sunt folosite prea des, ștergătoarele de parbriz sunt o componentă foarte importantă a oricărui autovehicul întrucât niște ștergătoare murdare sau uzate nu vor curăța corespunzător parbrizul, făcând astfel condusul dificil și chiar periculos. Ideal ar trebui să ți faci un obicei din a verifica și curăța regulat ștergătoarele, măcar o dată pe sezon, pentru a evita situația în care ai mai mare nevoie de ele și te pomenești că nu funcționează.

Fotografie de ștergătoare de la rexbo.ro

Cât de des înlocuim ștergătoarele de parbriz?

De obicei, ștergătoarele de parbriz au o durat de viață între șase luni și un an, deși acest lucru este influențat foarte mult de cât de des sunt acestea folosite, cum sunt îngrijite, precum și de calitatea lamelelor de cauciuc în sine. Astfel, specialiștii auto recomandă înlocuirea lor cel puțin o dată pe an sau când prezintă semne de uzură.

Semne că ștergătoarele trebuie înlocuite

Uită-te și tu după următoarele semne, ce pot fi observate cu ochiul liber:

  • Ștergătoarele lasă dâre – în acest caz, cel mai probabil va trebui să le înlocuiești. Ridică brațele ștergătoarelor și verifică lamelele să nu fie crăpate sau rupte. Dacă acestea sunt în regulă, s-ar putea să fie vorba de niște murdărie blocată undeva pe parbriz.
  • Ștergătoarele se mișcă intermitent, adică lasă dungi verticale pentru că nu au o prindere bună cu parbrizul. Se poate întâmpla dacă nu le-ați folosit mult timp, mai ales în sezonul cald și acestea s-au deformat.
  • Ștergătoarele scârțâie – dacă auzi un scârțâit ciudat de fiecare dată încep să curețe parbrizul, s-ar putea să nu fie instalate/asamblate corespunzător. Ca să verifici, ridici brațele de pe parbriz și dacă prezintă un joc exagerat, înseamnă că mai trebuie strânse puțin. Dacă, în schimb, nu se mișcă deloc, mai trebuie slăbite un pic.
  • Ștergătoarele lasă pete pe parbriz – acest lucru se poate întâmpla din cauza unor lamele uzate, a unui parbriz murdar sau a unui lichid de curățare de slabă calitate.

Cum înlocuim ștergătoarele?

Înlocuirea lor este o procedură foarte simplă, ce poate fi realizată de orice șofer, în doar câteva minute. Ai nevoie doar de piesele potrivite. Ai grijă să verifici manualul mașinii și să te consulți cu vânzătorul pentru a alege tipul și dimensiunea corectă. Pentru a le înlocui, ridică brațele ștergătoarelor și scoate pur și simplu lamelele de cauciuc. S-ar putea să fie nevoie de ceva forță pentru a le elibera. Dupa ce ai scos lamelele vechi, le montezi pe cele noi. Ar trebui să auzi un clic dacă s-au prins bine. Când termini, așează brațele ștergătoarelor înapoi pe parbriz și porneștele-le pentru a te asigura că funcționează cum trebuie.

Articole din categoria Utile

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top