Studii și analize
Studiu: cum este afectată piața imobiliară de pandemie?
Compania IBC Focus a realizat un studiu în rândul specialiștilor din domeniul construcțiilor cu privire la modul în care piața imobiliară este afectată de criza provocată de noul tip de coronavirus. Potrivit rezultatelor cercetării, specialiștii estimează că proiectele de tip medical, infrastructură și construcțiile rezidențiale mici vor înregistra cele mai semnificative creșteri.
La chestionarul IBC Focus au răspuns peste 300 de specialiști: 20% antreprenori, 22% arhitecți, 17% subantreprenori de specialitate și 41% producători sau furnizori de materiale.
„Principalii actori din domeniu consideră că, în cazul prelungirii acestei pandemii, vor exista totuși creșteri ale numărului de investiții pe anumite segmente, creșteri determinate atât de contextul actual, cât și de un aport adus de domeniul public din dorința de a oferi suport și de a debloca investiții din bugetul statului. Astfel, vorbim în primul rând de segmentul investițiilor medicale, ales de mai bine de jumătate din cei chestionați, urmat de construcțiile de infrastructură și utilitate (variantă aleasă de 129 de specialiști)”, se arată într-un comunicat al IBC Focus.
Pe locul trei se află clădirile rezidențiale mici, respectiv investiții realizate din finanțări private care s-au dovedit a fi productive și în contextul crizei economice din perioada 2008 – 2010, conform companiei menționate.
Rezultatele studiului de față indică faptul că specialiștii din piața construcțiilor se așteaptă ca statul să se implice în vederea creșterii numărului de investiții publice cu scopul de a susține industria.
Mai precis, 35,5% sunt de părere că statul ar trebui să crească numărul de investiții publice și sunt chiar interesați să participe la aceste licitații, în timp ce un procent de 53,4% consideră că este nevoie de o implicare a statului, însă nu preconizează că vor participa la licitațiile publice.