Connect with us

Iași: Investițiile imobiliare s-au triplat în doi ani

Studii și analize

Iași: Investițiile imobiliare s-au triplat în doi ani

Investițiile imobiliare autorizate anul trecut aproape s-au triplat față de anul 2017. APIX.ro a analizat taxele achitate la Primărie de investitori în ultimii trei ani. În perioada 2017 – 2019, numărul de autorizații emise de municipalitate a crescut constant. În procente, creșterea este de aproape 15%.

Ținând cont de faptul că taxa pentru emiterea unei autorizații de construire este de minimum 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții, din datele analizate de APIX.ro rezultă că, în ultimii trei ani, cuantumul minim al investițiilor imobiliare totale trece de 650 milioane euro.

În realitate, suma este mai mare întrucât taxa de 0,5% face referire strict la o clădire rezidențială sau o clădire-anexă. Pentru celelalte tipuri de construcții, taxa ajunge la 1% din valoarea autorizată a lucrărilor (inclusiv instalațiilor aferente).

Nivelul de investiții este unul minim, fiind calculat la o taxă de 0,5%

Câteva precizări legate de date:

  • după cum am precizat mai sus, valoarea totală a nivelului de investiții a fost calculat la taxa de 0,5%, astfel că vorbim despre un nivel minim
  • în al doilea rând, de multe ori, investitorii declară o valoare a investiției mai mică pentru a plăti o taxă mai mică la Primărie. Ulterior, la finalizarea proiectului (care poate fi multianual), sunt făcute regularizări, iar investitorii achită în plus în funcție de valoarea finală a investiției
  • faptul că, de exemplu, în 2018, apare suma de 200 mil. euro ca nivel de investiții nu înseamnă că în anul 2018 a fost investită această sumă. De cele mai multe ori, vorbim despre proiecte multianuale astfel că banii sunt investiți pe o perioadă mai mare de timp. Valoarea anuală reprezintă strict totalul sumelor estimate de către investitori la momentul autorizării.

Cea mai mare taxă achitată anul trecut a fost cea plătită de Daniel Niculiță pentru proiectul pe care acesta îl implementează în Copou, zona aleii Sadoveanu. Niculiță a achitat nu mai puțin de un milion de lei ceea ce înseamnă o estimare a investiției de 200 milioane lei (circa 40 mil. euro). Proiectul lui Niculiță este unul multianual, în contextul în care prevede amenajarea a 1.100 de apartamente în 7 blocuri, fiecare cu câte 10 etaje.

Pentru anul 2020, estimările arată că nivelul minim de investiții va crește cu siguranță, în contextul demarării a două proiecte imobiliare de amploare: extinderea Palas (în zona actualului complex și în zona Sf. Andrei) și Silk District. Cumulat, cele două proiecte trec pragul de 500 milioane euro la nivel de investiții, conform anunțurilor companiilor care vor implementa inițiativele (Iulius Management Center și Prime Kapital).

De asemenea, nu este exclus ca, anul acesta, să apară și un al treilea proiect de anvergură: cel pregătit de omul de afaceri Constantin Duluțe pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina. Lista poate continua și cu alte proiecte importante: Daily Group în Zona Industrială, Inter Doga în Tătărași, Iulius în Tudor Vladimirescu, Cristin Zămosteanu și Comat în Dacia, Cătălin Tudosă în Poitiers, Conest în Rampei etc.

Codul fiscal , art. 474, articol ce reglementează achitarea taxei pentru eliberarea autorizației de construire și actualizarea ei, după caz:

  • (5) Taxa pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau clădire-anexă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții.
  • (6) Taxa pentru eliberarea autorizației de construire pentru alte construcții decât cele menționate la alin. (5) este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție, inclusiv valoarea instalațiilor aferente.
  • taxa datorată se stabilește pe baza valorii lucrărilor de construcție declarate de persoana care solicită autorizația și se plătește înainte de emiterea acesteia;
  • pentru taxa prevăzută la alin. (5), valoarea reală a lucrărilor de construcție nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii
  • în termen de 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcție, dar nu mai târziu de 15 zile de la data la care expiră autorizația respectivă, persoana care a obținut autorizația trebuie să depună o declarație privind valoarea lucrărilor de construcție la compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale;
  • până în cea de-a 15-a zi, inclusiv, de la data la care se depune situația finală privind valoarea lucrărilor de construcții, compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale are obligația de a stabili taxa datorată pe baza valorii reale a lucrărilor de construcție;
  • până în cea de-a 15-a zi, inclusiv, de la data la care compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale a comunicat valoarea stabilită pentru taxă, trebuie plătită orice diferență de taxă datorată de către persoana care a primit autorizația sau orice diferență de taxă care trebuie rambursată de autoritatea administrației publice locale.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top