Connect with us

Tot ce trebuie să știi despre noile tarife din transportul public

CTP are 100 de autobuze noi, toate dotate cu aer condiționat

Trafic

Tot ce trebuie să știi despre noile tarife din transportul public

Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, noua politică tarifară a Companiei de Transport Public (CTP). În primul rând, trebuie reținut faptul că tarifele vor intra în vigoare începând cu luna septembrie.

Ce aduce nou sistemul propus de CTP:

  • abonamentul pe toate liniile pe 30 de zile a fost „rebotezat” în „unic” și va costa 80 lei (față de 116 lei în prezent). Abonamentul unic va fi și pentru 7 zile (20 lei), 1 zi (12 lei), precum și pentru 6 luni (400 lei) sau un an (600 lei).
  • biletul cu o călătorie va costa 2,5 lei, iar cel cu două călătorii va fi 5 lei
  • se introduce biletul cu valabilitate de timp la un preț de 2,5 lei. Călătorii vor putea folosi acest tichet pe parcursul a 120 minute indiferent cu câteva mijloace de transport aleg să meargă. Important: biletul va fi compostat o singură dată – iar ora afișată pe bilet va fi cea de la care va începe să curgă perioada de 120 minute
  • abonament destinat turiștilor la un preț de 25 lei pentru 3 zile
  • dispare setul cu 10 bilete care acum are un preț de 18 lei. Acest tichet va fi înlocuit cu un set de 20 bilete la un preț de 40 lei. Tariful nu a fost susținut de CTP, ci a fost un amendament propus de Andrei Postolache în plenul CL și acceptat de consileri locali. Alternativa CTP pentru setul cu 10 bilete e abonamentul unic pe 7 zile (18 lei).
  • dispar abonamentele pe o linie sau pe două linii

Important: studenții și elevii vor beneficia în continuare de reducerea cu 50% a tichetelor de călătorie, în timp ce pensionarii vor putea merge gratuit cu mijloacele de transport în comun.

O altă noutate a sistemului tarifar vizează orientarea CTP către localitățile limitrofe. În politica CTP apar acum două zone, prima zonă fiind municipiul, iar cea de-a doua zonă fiind localitățile limitrofe unde CTP asigură/va asigura transport public.

Tarife praticate pentru zona 2 – cea a localităților limitrofe sau/și cumulate cu zona municipiului:

  • abonament unic pe 30 de zile va costa 30 lei, iar cel pentru 7 zile va fi 10 lei (pentru acces în oraș se va aduna și valoarea abonamentului unic valabil în municipiu)
  • un bilet cu o călătorie pe ambele zone va fi 3,5 lei, iar cel cu două călătorii va fi 7 lei

„În procesul de elaborare a strategiei pe termen lung privind transportul public local, trebuie să se aibă în vedere abordarea unei politici tarifare prudente, care să urmărească acoperirea cheltuielilor cu asigurarea serviciului public și încurajarea populației în a utiliza mijloacele de transport în comn. Totodată, este important a se urmări optimizarea utilizării parcului de vehicule, prin crearea unor legături directe care să satisfacă nevoile de deplasare ale tuturor cetățenilor”, spun oficialii CTP.

Din acest an, cei care utilizează transportul public al CTP au la dispoziție 100 de autobuze, toate dotate cu aer condiționat. În schimb, marea problemă rămâne flota de tramvaie: niciun astfel de vehicul nu are aer condiționat. De asemenea, CTP încă nu a implement un sistem prin care ieșenii să afle timpii de așteptare în stații. Nu în ultimul rând, nu mai este disponibilă, de câțiva ani, opțiunea de a achiziționa bilete prin SMS.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top