Asociația Zona Metropolitană Iași (ZMI) a depus la instituțiile avizatoare documentația pentru realizarea pistei de biciclete între mănăstirile din Dobrovăț și Bârnova. Proiectul beneficiază de finanțare guvernamentală: vor fi amenajați 17,1 km de pistă, iar 2,6 km reprezintă traseu prin pădure.
ZMI a obținut banii necesari de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), respectiv o sumă de 16,6 milioane lei – una dintre cele mai mari investiții de acest fel de la nivel național, aprobate la sesiunea de finanțare din 2024. Potrivit estimărilor ZMI, odată ce vor fi obținute avizele necesare și va fi identificat un constructor, lucrările la noua pistă de biciclete vor fi gata în 9 luni.
Pe teritoriul comunei Bârnova, pista de biciclete va fi amenajată în vecinătatea unor drumuri precum: DJ247A, str. Dabija Voda, str. Sfântul Petru, drum forestier și DJ 247. În cazul comunei Dobrovăț, traseul este în vecinătatea DJ 247, a unor drumuri forestiere și a drumului comunal DC 57A. „Pista pentru biciclete este alcatuită din mai multe tronsoane în funcție de structura aplicată si de lungimea acestora”, potrivit ZMI.
Pistele vor avea cel puțin două benzi
Lățimea pistelor va fi cuprinsă între 1 și 3 metri, iar lungimea va fi de 17.140 metri. Pe traseu vor fi amenajate rigole din beton, pasarele metalice (4, pentru asigurarea continuității pistelor în dreptul unor podețe), vor fi montați stâlpi de iluminat (peste 300), vor fi înființate trei centrale fotovoltaice off-grid (cu baterii de stocare) și vor fi executate alte lucrări specifice unui astfel de proiect.
„Traseele de bicicliști se realizează atât pe partea carosabilă, fiind amplasate între fluxul pietonal şi cel motorizat, acolo unde este cazul, cat și pe acostament, trotuar. De asemenea, se vor realiza piste pe amplasament nou, separate de drum. Pe traseele propuse nu sunt prevăzute întreruperi între punctul de plecare şi destinație şi nu prezintă obstacole pe calea de rulare”, potrivit documentației ZMI, consultate de APIX.ro.
Inițiatorul proiectului arată că traseele pentru bicicliști sunt prevăzute cu cel puțin două benzi care să asigure deplasarea dus-întors între punctul de plecare al traseului şi destinație; pistele vor avea unul sau două sensuri, în funcție de spațiul disponibil pentru amenajare. Nu în ultimul rând, pe traseu sunt prevăzute spații de depozitare pentru biciclete în cadrul unor zone de odihnă care vor fi amenajate în mod corespunzător.
„Prin realizarea acestei rețele se dorește facilitarea accesului la proprietăți, precum și creșterea gradului de confort pietonal. În momentul de față nu există piste pe zonele studiate”, precizeaz ZMI.
O altă schiță a pistei de biciclete