Local
Trenul metropolitan: a fost prelungit termenul pentru cererile de finanțare, Iașul va lansa o nouă licitație
Ministrul Transporturilor a emis recent un ordin prin care a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanțare în vederea înființării de trenuri metropolitane în marile orașe ale țării. Doar Clujul și Oradea au proiectele tehnice pregătite, în timp ce restul orașelor mari sunt în faze incipiente cu realizarea documentației.
Noul termen este 31 decembrie 2025, prelungirea fiind făcută cu 6 luni. Autoritatea centrală spune că această decizie a fost luată în urma solicitărilor venite din mai multe orașe ale țării, inclusiv din partea Iașului care, în acest an, a ratat adjudecarea licitației pentru identificarea unui proiectant la nivel de studiu de fezabilitate.
- Citește și Iașul pierde cursa finanțării unui tren metropolitan înainte de a începe [articol din anul 2020]
Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMPTI) intenționează să depună un proiect revizuit la Minister: fără linia de cale ferată nouă spre Aeroport și, posibil, fără cele două pasaje din vestul (Păcurari) și estul (bariera Tomești) orașului. Aceste lucrări au un grad de complexitate mai mare, iar AMPTI nu are siguranța că proiectele tehnice pot fi finalizate în cel mult 6 luni – o nouă licitație pentru întocmirea studiului de fezabilitate va fi lansată în aceste zile, după cum a anunțat „Ziarul de Iași”.
În schimb, documentația care ar urma să fie depusă de AMPTI va presupune amenajarea liniile de cale ferată existente (Podu Iloaiei – Ungheni și Nicolina – Ciurea, în total circa 55 kilometri) în sensul creării de facilități și elemente de siguranță necesare punerii în exploatare a trenului metropolitan, iar principalele componente sunt: puncte de oprire (stații), parcări Park&Ride, pasarele pietonale și achiziția de trenuri.
Care sunt categoriile de activități finanțabile:
- Intervenții la infrastructura de cale ferată destinată transportului feroviar metropolitan (linii de cale ferată, puncte de oprire, stații, instalații, racorduri, remiză, electrificare etc.);
- Achiziția de material rulant sustenabil pentru serviciile feroviare de transport metropolitan (rame electrice de tip regio (RE-R), cu alimentare catenară (EMU), cu hidrogen (H-EMU), cu baterii și/sau alimentare electrică de la rețea (B-EMU); locomotive electrice);
- Dezvoltare facilităților multimodale pentru transportul de pasageri cu trenul metropolitan (peroane instalații de siguranță, semnalizare și telecomunicații, căi de acces, pasaje rutiere/pietonale);
- Elaborarea documentațiilor necesare pregătirii proiectelor de infrastructură tren metropolitan (studii tehnico-economice, evaluări – eligibile doar în cadrul unor proiecte de investiții).
Noua licitație care va fi lansată pentru trenul metropolitan Iași va avea un contract cu o valoare de 8 milioane lei, cu 2,5 milioane lei mai puțin față de licitația ratată. Perioada contractuală va fi de 18 luni, dar studiul de fezabilitate (cu sau fără cele două pasaje, dar cu siguranță fără linia nouă spre Aeroport) trebuie predat în 6 luni. În restul perioadei, proiectantul va asigura consultanță de specialitate, inclusiv în ceea ce privește pregătirea licitația de proiectare și execuție.
