Connect with us

UMB este singurul ofertant pentru construirea celui mai lung segment al A8 prin munţi

autostrada a8 motca-iasi-ungheni randare proiect - imagini virtuale

Trafic

UMB este singurul ofertant pentru construirea celui mai lung segment al A8 prin munţi

Grupul de firme UMB, patronat de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, este singurul constructor care a depus ofertă pentru realizarea unui segment de 38 km din autostrada A8, între Ditrău şi Grinţieş.

Segmentul Ditrău-Grințieș include 19 tuneluri„Durata de proiectare și execuție a lotului cu o lungime de 37,9 kilometri, care se desfășoară în județele Harghita și Neamț este de 54 de luni (14 luni proiectare și 40 luni pentru execuție)”, a anunțat CNIR.

Potrivit oficialilor CNIR, proiectul are o complexitate tehnică ridicată pentru că include lucrări majore de artă (poduri, pasaje, viaducte, tuneluri) și volume considerabile de lucrări de excavare și consolidări. „Lungimea totală a tunelurilor și a viaductelor (21 km) reprezintă 57 % din lungimea întregului lot: 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte”, au precizat reprezentanții CNIR

Cel mai lung viaduct, de 1.184 de metri, este proiectat la km 35 peste râul Sabău, iar cel mai lung tunel dintre cele 19 tuneluri are 850 de metri. Pe traseul segmentului Grințieș – Ditrău este prevăzut un nod rutier la Ditrău (conexiune cu DN 12 în jud. Harghita), iar la Est, în județul Neamț, conexiune cu Grințieș -Pipirig, o descărcare provizorie pentru a asigura funcționarea independentă a acestui lot.

“Ca element de noutate menționăm că lotul Ditrău-Grințieș va fi prevăzut pe toată lungimea cu garduri ranforsate pentru a împiedica pătrunderea pe carosabil a animalelor sălbatice. De asemenea, lotul 2 A are prevăzute spații de servicii tip S 3 cu parcare securizată (suprafață totală peste 100 000 mp), parcare S 1, parcări de scurtă durată (stânga/dreapta) și un Centru de Întreținere și Coordonare”, au mai spus oficialii CNIR.

CNIR gestionează tronsonul montan pe sectorul Sărățeni – Pipirig, respectiv un traseu de 116 kilometri și care include patru loturi:

  • Lotul 2B Grințieș-Pipirig (31,5 km) – segment în fază de licitație (depunere oferte pe 15 ianuarie)
  • Lotul 1C Sărățeni-Joseni (32,4 km) – segment în fază de licitație (evaluare ofertă depusă de UMB)
  • Lotul 1D Joseni-Ditrău (14,4 km) – segment în fază de licitație (evalure cinci oferte depuse)
  • Lotul 2A Ditrău-Grințieș (37,9 km) – segment în fază de licitație (evaluare ofertă depusă de UMB).

Alte două segmente din sectorul montan sunt gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și, în prezent, CNAIR evaluează ofertele depuse:

Capetele sectorului montan sunt în fază de execuție, respectiv în etapa de proiectare, în condițiile în care fiecare segment are stabilit constructorul:

  • capătul vestic Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km) și legătura A8 cu A3 (2,4 km): constructorul desemnat este firma turcă Nurol
  • capătul estic Leghin – Târgu Neamț – Moțca (30 km): constructorul desemnat este grupul de firme UMB, grup care lucrează și pe cea mai mare parte a autostrăzii A7 (250 din cei 320 km)

În ceea ce privește tronsonul cuprins între Moțca și Ungheni (autostrada Iașului), sector de 89 km din A8, CNIR a anunțat că a trimis documentația de licitația spre publicare în cazul Moțca – Tg Frumos și Tg Frumos – Lețcani. În același timp, pentru zona Lețcani – Iași – Ungheni, CNIR va face o nouă lotizare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Trafic

To Top