Connect with us

UMF încasează de trei ori mai mulți bani față de UAIC din taxele studenților: câți bani se duc pe investiții?

Local

UMF încasează de trei ori mai mulți bani față de UAIC din taxele studenților: câți bani se duc pe investiții?

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași a încasat anul trecut aproape 90 milioane lei din taxele studenților, o sumă de trei ori mai mare față de același tip de venit în cazul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Zilele trecute, Apix.ro a prezentat principalele date din bugetul UAIC pe anul trecut – citește detalii.

În raportul de execuție bugetară, consultat de Apix.ro și publicat la finalul acestui articol, se arată că veniturile UMF în 2022 au fost de 304 milioane lei – astfel că încasările din taxele de la studenți reprezintă aproape o treime din venituri, un procent semnificativ față de cel în cazul UAIC (doar 7%).

În schimb, cea mai mare pondere în buget este deținută tot de subvențiile acordate de stat: peste 155 milioane lei. Alte circa 55 milioane lei reprezintă venituri aferente proiectelor derulate, inclusiv cele cu finanțare nerambursabilă.

În cazul UAIC, veniturile din cercetare s-au cifrat la circa 18 milioane lei, în timp ce la UMF această activitate nu generează fonduri mai mari de 4 milioane lei.

Câți bani merg pe proiecte?

Cheltuielile UMF în 2020 au fost de circa 295 milioane lei. Proiectele derulate au determinat cheltuieli de peste 75 milioane lei, mai mari față de cele ale UAIC, la care se adaugă alte 20,1 milioane lei care au fost dedicate exclusiv unor lucrări de construcții.

În ceea ce privește salariile, toate cheltuielile în acest sens (salarii de bază, sporuri și alte drepturi), fără taxele la stat, se ridică la peste 150 milioane lei. În același timp, bursele acordate de către UMF s-au ridicat la peste 13 milioane lei.

În perioada următoare, Apix.ro va publica date din bugetele celorlalte universități de stat din Iași și, la final, vom putea trage concluzii cu privire la nivelul investițiilor totale făcute în mediul academic local.

Mai jos, puteți consulta execuția bugetară detaliată a UMF pe anul 2022 [descarcă documentul]:

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top