Connect with us

Un dezvoltator vrea să ridice un bloc cu 5 etaje pe o suprafață de 240 mp

Aceasta este zona în care va fi construit blocul

Investiții private

Un dezvoltator vrea să ridice un bloc cu 5 etaje pe o suprafață de 240 mp

Ofensiva dezvoltatorilor în ridicarea de construcții înalte în zona Smârdan continuă. Primăria a publicat un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) propus de un investitori pe str. Adunați și care prevede construirea unui bloc cu cinci etaje. Dezvoltatorul are la dispoziție o suprafață de doar 440 mp (!), iar Primăria vrea să aprobe un regim de înălțime de 20 metri (subsol, parter și cinci etaje). În același timp, procentul de ocupare a terenului ajunge la 50%. În PUZ există și o inadvertență – în partea scrisă se vorbește despre 440 mp, dar în partea desenată de 483 mp. Proiectul de PUZ a fost deja avizat favorabil în Comisia de urbanism și urmează să fie dezbătut în plenul Consiliului Local.

Înălțimea este neobișnuită pentru un bloc cu cinci etaje întrucât, de regulă, Comisia de urbanism a municipalității aprobă 3 metri/etaj. Dezvoltatorii sunt Paul și Loredana Tehutu, ale căror nume nu a fost asociat până acum cu vreun proiect imobiliar în oraș. Ei dețin terenul din str. Adunați nr. 7 din mai 2016.

Inițiatorii PUZ-ului vor să construiască blocul într-o zonă în care sunt preponderent locuințe cu regim mic de înălțime. De exemplu, în fața blocului se află o casă care are ca regim de înălțime doar parter.

Din PUZ nu reiese în mod clar în ce mod vor fi amenajate parcările.

Partea desenată a PUZ-ului:

„Necesarul de locuri de parcare pentru terenul studiat se va face la faza DTAC. Asigurarea locurilor de parcare se va face la sol conform HCL 425/2007. Accesul auto la și de la amplasament se va face din stradela Adunați. Suprafața desfășurată (corespunzătoare unui POT maxim, cu regim maxim de înălțime S+P+5E) = 1.449 mp. 1 loc parcare/75 mp, ADC locuințe colective = 19 locuri de parcare. Conform HG 525/1996 se asigură un loc de parcare la 2-10 apartamente în locuințe colectivă. Aproximând că pe un nivel pot fi un număr de 4 apartamente, rezultă un total de 24 de apartamente. Numărul minim necesar de locuri de parcare este de 3 locuri, iar numărul maxim de 12 locuri. Având în vedere că pe terenul studiat se pot amenaja 11 locuri de parcare, construcția se va limita la o suprafață de 825 mp”, se arată în PUZ.

Principala problemă pe viitor în zona Smârdan – Șesan va fi traficul auto: străzile sunt mici și înguste, iar, în ultimii 5 ani, au fost construite blocuri înalte, iar Primăria continuă să avizeze favorabil noi imobile în același regim. Multe din clădiri nu pot asigura nici locurile de parcare, astfel că zona va fi supraaglomerată.

Deocamdată, PUZ-ul a fost afișat pe site-ul municipalității pentru etapa de consultare publică.

Așa ar urma să arate blocul:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top