Repere istorice
Un monument vechi de 200 ani va fi consolidat pentru prima dată în istoria sa
Palatul Copiilor a lansat licitația pentru lucrări de restaurare a monumentului istoric Casa Beldiman, de pe str. Săulescu. Clădirea este corpul B al Palatului Copiilor. Valoarea estimată a contractului ajunge la 12,4 milioane lei, fără TVA. Banii sunt asigurați de la bugetul de stat.
- În urmă cu câteva luni, APIX.ro atrăgea atenția asupra stării deplorabile în care se află monumentul istoric: Casa Beldiman, în prag de prăbușire
„În prezent, Palatul Copiilor din Iași suferă de o acută lipsă de spații având în vedere că imobilul în discuție este dezafectat din anul 2011, menținut în conservare dar cu fațadele expuse intemperiilor și, de aici, riscului de degradare structurală majoră a pereților portanți”, se arată în caietul de sarcini.
Casa Beldiman este atestată într-un document din anul 1819. „Pe parcursul existenței, clădirea a fost casă boierească, casă de locuit cu spațiu comercial la parter, cămin studențesc și instituție publică”, se mai precizează în documentul citat.
În toată perioada sa de existență – de peste 200 de ani – Casa Beldiman nu a fost reabilitată structural, cu toate că a suportat seisme severe, susțin reprezentanții Palatului Copiilor.
„Prin consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii din str. Săulescu nr. 10 din Iași se repune în circuitul cultural și istoric un imobil cu semnificație în istoria locală și națională. Clădirea va fi debarasată de unele anexe parazite care s-au alipit corpului inițial, iar funcționalul propus, reprodus după liniile structurii originale, va reda caracteristicile arhitecturale de epocă (neoclasicism cu elemente gotice). De asemenea, odată cu refacerea șarpantei și a plasticii arhitecturale a fațadelor, se vor reconstitui elementele decorative inițiale (cf. fotografiilor de epocă) cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale, conform uzanței la data construirii”, se menționează în documentația de atribuire.
Reprezentanții Palatului Copiilor spun că, după consolidare, clădirea va deveni un pol de interes cultural-educațional al Iașului, iar imobilul va îndeplini toate cerințele fundamentale de calitate prevăzute de normele legale.