Investiții private
Un nou bloc lângă Parcul Copou – trei etaje (14 metri)
Două persoane fizice au scos de la „naftalină” un proiect inițiat încă de acum trei ani. Un actual spațiu verde, aflat pe o proprietate privată, va fi desființat pentru a face loc unui bloc cu un regim de înălțime subsol, parter și trei etaje.
Proiectul a fost propus la sfârșitul anului 2014, dar a revenit în atenție în toamna acestui an. Blocul va fi construit pe str. Aurora nr. 19 – 21, în apropiere de Parcul Copou.
Amplasamentul blocului:
Beneficiarii (Elena și Constantin Bâlu) au solicitat municipalității încă din 2014 aprobarea unui plan urbanistic zonal. Ei au la dispoziție o suprafață de 2.013 mp, teren pe care l-au achiziționat în 2004. Proiectul a fost dezbătut deja în Comisia de urbanism și a primit aviz favorabil, dar membrii forului au mai „tăiat” din indicatorii urbanistici maximi ceruți de dezvoltatori: clădirea va avea o suprafață desfășurată construită mai mică (CUT scăzut de la 1,8 la 1,2) și o înălțime de 14 metri față de cei 17 metri propuși.
În perioada de consultare publică au fost depuse mai multe sesizări, în contextul în care în vecinătate sunt construite mai multe vile. Contestatarii nu au reclamat regimul de înălțime ci mai degrabă stabilitatea versantului. Dezvoltatorii au comandat două noi studii (geotehnic și hidrologic) care au fost avizate favorabil în anumite condiții.
„Terenul studiat face parte din versantul Aurora – sunt în funcțiune lucrări de ramforsare și drenaj și este constituit la suprafață din pământuri compresibile. Pentru construire cu un regim de înălțime ridicat – se recomandă un sistem de ramforsare și sprijinire a amplasamentului în zona construită pentru creștrea factorului de stabilitate al amplasamentului, dar este necesar și implementarea unui sistem de drenaj așa încât nivelul apei să fie coborât sub zona activă a fundației. Recomandare: fundarea indirectă prin intermediul unor piloți din beton armat, forați și turnați pe loc prin încastrare în stratul de bază”, se arată în raportul întocmit de specialiștii în urbanism ai municipalității.
Planșa de reglementări urbanistice:
După aprobarea proiectului în Comisia de urbanism nu au fost înregistrate sesizări. Odată încheiată perioada de consultare publică, proiectul poate fi înaintat în plenul CL. Ulterior, Primăria va emite autorizația de construire.
Citește AICI despre oferta de publicitate a fluxului APIX.