Connect with us

Undă verde de la Mediu pentru un parc eolian: cum funcționează sistemul de protecție a liliecilor

turbine eoliene

Energie verde

Undă verde de la Mediu pentru un parc eolian: cum funcționează sistemul de protecție a liliecilor

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a dat undă verde proiectului pentru un parc eolian propus pe raza comunei Vânători. Parcul este de mici dimensiuni [3 turbine], dar investiția vine în completarea altor inițiative similare din zonă.

În acordul de mediu sunt detaliate o serie de măsuri menite să protejeze mediul și diverse specii. De exemplu, fiecare turbină va fi dotată cu un sistem de protecție a liliecilor. Alte sisteme vizează: antigheață, detectare a gheții, control al umbrei alternante și stingere incendiu.

„Sistemul de protecție a liliecilor constă într-un soft care controlează turbina în funcție de diverși factori de mediu care prezic prezența liliecilor în zona de impact. Liliecii au un comportament previzibil ceea ce permite softului să oprească turbina sau să o încetinească în funcție de probabilitatea de prezență a liliecilor. Astfel, mortalitatea la lilieci poate să scadă cu 78%. Liliecii sunt de obicei activi 2 ore la apus, în funcție de sezon. Vitezele scăzute ale vântului cresc probabilitatea ca liliecii să fie activi. Ploaia reduce semnificativ activitatea liliecilor. Turbinele sunt prevăzute și cu un senzor de ploaie care crește sensibilitatea softului de protecție a liliecilor”, se arată în proiectul propus de firma Ducipal Electric.

Suplimentar, turbinele vor fi dotate cu un sistem bazat pe ultrasunete, care descurajează pătrunderea liliecilor în zona de impact a elicei. Parcul eolian va avea o putere instalată de 9 MW și se desfășoară pe 2,7 hectare în extravilanul comunei Vânători. Turbinele vor fi conectate [prin cabluri subterane] la stația de transformare ACK, care se află la circa 5 km în linie dreaptă, stație care deservește un alt parc eolian.

„A fost  selectat amplasamentul din zona Vânători Iași datorită resurselor de vânt adecvate scopului proiectului, accesului facil la amplasament şi la punctul de racord în SEN [sistemul energetic național], densității reduse a populației din zonă, resurselor senzitive limitate, acceptul pozitiv din partea comunităţii locale, a deţinătorilor de terenuri şi altor organisme cu rol decizional”, arată investitorul.

Ducipal Electric SRL este controlată de Constantin Niță, fost ministru al Energiei. În proiectele de lângă turbinele Ducipal este implicat fostul senator Florin Constantinescu, cei doi fiind foști colegi de partid în PSD.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Energie verde

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top