Connect with us

Un fost ministru al Energiei, implicat în construirea unui parc eolian în jud. Iași

turbine eoliene

Investiții private

Un fost ministru al Energiei, implicat în construirea unui parc eolian în jud. Iași

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță va amenaja un parc eolian în comuna Vânători, județul Iași, prin intermediul firmei Ducipal Electric SRL. Proiectul vine în completarea altor inițiative similare din aceeași zonă.

Conform documentației urbanistice, consultate de APIX.ro, Ducipal va monta 3 turbine cu o putere instalată de 9 MW. „În vecinătate se găsesc 5 turbine eoliene funcționale, aparținând Catalan Electric. Distanța minimă între T1 și turbinele existente este de 450 metri”, se arată în documentul citat. Catalan este o firmă cu sediul social în București și care este controlată de un om de afaceri italian.

De asemenea, tot în vecinătatea celor 3 turbine ale Ducipal, este amplasamentul prevăzut pentru alte 6 turbine, proiect aprobat și care aparține firmei ACK SRL, controlată de fostul senator ieșean Florin Constantinescu. Fostul parlamentar a fost cel care a intermediat înființarea parcului (acum funcțional) de la Ruginoasa și pe cel de la Hârlău (în pregătire), alături de alte proiecte similare în diverse zone din județ.

Constantinescu și cu Niță se cunosc bine: amândoi au reprezentat PSD în funcțiile de demnitate publică pe care le-au ocupat anterior. Fostul ministru al Energiei a fost implicat în dosarul privind înființarea sistemului de management al traficului în Iași, fiind condamnat la închisoare pentru luare de mită (5% din valoarea contractului).

turbine ducipal vanatori iasi
Amplasarea turbinelor Ducipal și a conexiunilor subterane

Revenind la investiția de la Vânători, lucrările vizează: centrale eoliene, linii electrice in interiorul parcului si de racordare la stația de transformare, drumuri de acces, platforme pentru macarale, instalații de fibră optică, modernizarea drumurilor de exploatare pentru accesul la turbinele parcului eolian, construire punct de conexiune și organizare de șantier.

„Energia produsă de parcul eolian va fi inserată în Sistemul Energetic Național (SEN). Proiectul prevede conectarea parcului eolian la stația de transformare aparținând ACK SRL, situată la o distanță de aprox. 5.000 m în linie dreaptă față de T1. Parcul eolian ACK și stația de transformare aferentă sunt reglementate prin Acord de mediu”, se precizează în documentație.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

To Top