Connect with us

Parcul eolian de la Ruginoasa a început să livreze energie electrică în sistemul național: cum se văd turbinele din avion

parc eolian ruginoasa iasi drona

Investiții private

Parcul eolian de la Ruginoasa a început să livreze energie electrică în sistemul național: cum se văd turbinele din avion

Prima investiție eoliană majoră din ultimul deceniu din țara noastră a început să dea roade: oficialii parcului eolian de la Ruginoasa au anunțat că, de Crăciun, a fost produs primul kilowatt-oră care a fost livrat în sistemul național. APIX.ro a fost prima sursă media care a scris despre parcul eolian, încă din anul 2021.

„Astăzi a fost o zi grozavă! Parcul Eolian Ruginoasa din România a produs primul KWh ca cadou de Crăciun! Presupun că este în România primul KWh produs de un WTG de 6MW”, a anunțat directorul general al Moldova Eolian SRL, Daniel Rascu, pe Linkedin. El a atașat anunțului și un scurt clip video care arată funcționarea unei turbine. Investiția de la Ruginoasa trece pragul de 100 milioane euro.

Turbinele eoliene de la Ruginoasa, văzute din avion. Imaginea a fost publicată de Mihai Tudosă, tot pe Linkedin

Proprietarul Moldova Eolian este miliardardul ucrainean Rinat Ahmetov, cu o avere estimată de Forbes la 5,7 miliarde euro. Miliardarul controlează compania prin intermediul unei firme din Olanta (DTEK Renewables International), societate care a preluat întregul pachet de părți sociale începând cu luna iunie 2023. Anterior, în perioada 2009-2023, firma era controlată de fostul senator Florin Constantinescu, unul dintre cei care a intermediat investiția ucraineanului la Iași.

În context, amintim că, recent, APIX.ro a dezvăluit că fostul parlamentar social-democrat este pe punctul de a încheia o afacere similară, de data aceasta cu un grup francez (Solveo Energies), pentru un parc eolian la Hârlău, a cărui construcție este programată să înceapă pe parcursul anului 2024. În timp ce investiția de la Ruginoasa a ajuns la 104 milioane euro, cea de la Hârlău va fi de 80 de milioane euro.

Parcul eolian de la Ruginoasa numără 9 turbine, dar, în anii următori, ar putea fi montate alte 3, conform planului urbanistic zonal prezentat în premieră de APIX.ro în vara anului 2021. În finanțarea lucrărilor de amenajare a parcului sunt implicați și austrieci: Kommunalkredit a credit investitorul cu 55 milioane euro. Anual, parcul va livra în sistemul național aproximativ 150.000 MWh.

Cele 9 turbine sunt montate pe raza comunei Ruginoasa, în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi, cea mai apropiată locuință fiind la aproape 1 km de o turbină. Diametrul rotorului unei turbine este de 162 metri – cel mai mare rotor al turbinelor Vestas (producător din Danemarca care a livrat turbinele la Ruginoasa), în condițiile în care producătorul a început activitatea în 1979.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top