Connect with us

VIDEO Imagini spectaculoase din dronă cu primul parc eolian în construcție în ultimii 10 ani în România, de la Ruginoasa

parc eolian ruginoasa iasi drona

Investiții private

VIDEO Imagini spectaculoase din dronă cu primul parc eolian în construcție în ultimii 10 ani în România, de la Ruginoasa

Parcul eolian din Ruginoasa, o investiția a miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov, începe să prindă contur: imagini filmate din dronă arată montarea mai multor turbine, iar altele sunt în curs de instalare – parcul, care va cuprinde 10 turbine (60 MW, în total), ar urma să fie dat în exploatare cel târziu la începutul anului viitor.

APIX.ro a fost prima sursă media care a scris despre investiția de la Ruginoasa, în anul 2021. Lucrările au fost demarate în acest an: turbinele au fost aduse din Danemarca, de la producătorul Vestas, iar parte din finanțare (55 mil. euro) este asigurată de către austrieci.

Turbinele sunt de tip Vestas și au fost fabricate în Danemarca: au 125 metri înălțime și o putere de 6 MW (prima de acest fel din țară). Turbinele încep lucrul la o viteză a vântului de 3 m/s. Diametrul rotorului este de 162 metri – cel mai mare rotor al turbinelor Vestas, în condițiile în care producătorul a început activitatea în 1979.

Odată dată în exploatare, centrala electrică va livra o cantitate considerabilă de energie în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 150.000 MWh/an, iar investiția totală va ajunge la 90 milioane euro. Turbinele sunt montate în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi.

Punctele în care vor montate turbinele

Proiectul de la Ruginoasa aparține firmei DTEK Renewables International, companie controlată de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top