Connect with us

VIDEO A început construcția Neom – orașul unicat din lume, fără mașini și străzi

Extern

VIDEO A început construcția Neom – orașul unicat din lume, fără mașini și străzi

Arabia Saudită a început lucrările la un proiect cu o valoare estimată la 500 miliarde dolari, o sumă dublă față de actualul produs intern brut al României. Mega-orașul Neom este construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, până la Marea Roșie. Autoritățile estimează că primele persoane se vor putea muta începând cu anul 2024.

Interesant este că orașul va fi declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării, actele normative urmând a intra în vigoare din 2022. O astfel de decizie a fost luată și în contextul în care Neom ar urma să devină atracție turistică. Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”.

Orașul va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași. O comparație relevantă este cu regiunea de nord-est a României care are o suprafață de circa 36.000 kmp. Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali, și, în același timp, cu munți de 2.500 metri.

Prima etapă a proiectului, în cazul căreia au început lucrările, vizează crearea zonei liniare din oraș intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpotească peste un milion de oameni care nu vor putea utiliza mașini pentru a circula. În schimb, inițiatorii spun că nicio călătorie în „The Line” nu va fi mai lungă de 20 minute.

Principalele lucrări din prezent vizează amenajări precum: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură. Locuințele vor fi conectate prin tranzit de mare viteză şi “soluţii de mobilitate autonomă”. De asemenea, se lucrează și la aeroportul internațional Neom: pista va avea o lungime de peste 3.700 metri, iar infrastructura aeroportuară va ocupa, în total, circa 2.000 ha.

Conform Wikipedia, The Line va crea 380.000 de locuri de muncă și va contribui cu 48 de miliarde de dolari la PIB-ul regatului. Pentru această primă etapă a proiectului a fost estimat un necesar de finanțare de până la 200 miliarde dolari.

Unul dintre obiectivele proiectului este ca întregul oraș să fie alimentat cu energie 100% regenerabilă: oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil. Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal, citat de Adevarul.ro.

Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, arabă pentru “viitor“.

Clipul oficial de promovare a proiectului lansat zilele trecute

.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Extern

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top