Connect with us

Primele autobuze electrice Solaris au ajuns în garajul CTP: în primă fază, vor face curse speciale pentru elevi

Extern

Primele autobuze electrice Solaris au ajuns în garajul CTP: în primă fază, vor face curse speciale pentru elevi

Solaris a început livrarea de autobuze electrice cu o întârziere de peste jumătate de an față de calendarul asumat public, odată cu semnarea contractului între Primăria Iași și producătorul polonez în cursul anului trecut.

Până acum au ajuns la Iași patru autobuze electrice. Procedurile (înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, probe de încărcare etc.) pentru punerea în circulație a vehiculelor vor dura circa 30 de zile. Ulterior, primele curse pe care autobuzele le vor face la Iași vor fi destinate elevilor, respectiv acele curse speciale introduse la ore de vârf pentru transportul școlarilor la unitățile de învățământ.

Solaris are un contract încheiat cu Primăria de circa 50 milioane lei pentru livrarea a 20 de autobuze electrice, de 12 metri lungime. Achiziția a fost facilitată de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul unui program național finanțat cu fonduri europene. Pe lângă cele 20 de autobuze, producătorul polonez va amenaja 6 stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.

Autobuzele Solaris au dotări de ultimă generație

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.

Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

Până la finalul acestui an, este așteptat la Iași și primul autobuz electric livrat de BMC Truck & Bus: în acest caz, contractul a fost semnat în decembrie 2021 pentru livrarea a 24 de vehicule cu o lungime de 10 metri. Proiectul include și construirea și punerea în funcțiune a șapte staţii de încărcare rapidă şi a 24 staţii de încărcare lentă.

Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou). Autobuzele ce vor fi livrate de BMC sunt de producție chinezească (ZTE).

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Extern

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top