Connect with us

PMI vrea, pe ultima sută de metri, achiziția a 18 tramvaie și 25 de autobuze cu bani din PNRR

Local

PMI vrea, pe ultima sută de metri, achiziția a 18 tramvaie și 25 de autobuze cu bani din PNRR

Primăria Iași va depune două proiecte pentru obținerea unei finanțări de peste 50 milioane euro din PNRR, în sesiunea dedicată fondului local care se va deschide în luna august. Obținerea finanțării este incertă: marile orașe au depus deja în prima sesiune proiecte similare și există riscul să nu rămână bani și pentru Iași.

În schimb, în luna mai a.c., Primăria a preferat să finanțeze cu banii „garantați” fiecărei autorități publice din PNRR (12,5 mil. euro în cazul Iașului) construirea de locuințe sociale pentru persoane nevoiașe. Planul Primăriei este de a achiziționa încă 18 tramvaie noi și 25 de autobuze electrice.

„În prezent, parcul de vehicule, care însumează în total 135 de autobuze şi 125 de tramvaie, în este în mare parte învechit, poluant, excepţie făcând un număr redus de vehicule nou achiziţionate (23% din flotă), restul de 77% nefiind atractiv pentru călători, cu atât mai mult din perspectiva de a fi prima alegere în ceea ce priveşte utilizarea acestuia în detrimentul autoturismului personal”, spune Primăria, într-un referat de specialitate întocmit de specialiștii instituției, despre starea actuală a parcului CTP.

Pentru achiziţia celor 18 tramvaie noi, Primăria a estimat un necesar de 36 milioane euro, iar pentru 25 autobuze electrice încă 12 milioane euro, sumele fiind fără TVA. Astfel, pentru un tramvai este estimat un cost mediu de 2 milioane euro, iar un autobuz la 486.000 euro/bucată.

Tramvaiele ar urma să aibă o lungime maximă de 22 metri (cele achiziţionate de la PESA şi Bozankaya au fiecare câte 30 m), podea joasă, să fie unidirecţionale şi să fie dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Tramvaiele ar urma să circule pe toate rutele din oraş.

În ceea ce priveşte autobuzele electrice, sunt propuse vehicule cu o lungime de 10 metri pentru exploatare în condiţii de deal. „Totodată, se vor achiziţiona 25 de staţii de încărcare lentă şi 8 staţii de încărcare rapidă”, se precizează într-un raport al Primăriei.

În context, amintim că Primăria are contractate 32 de tramvaie noi (25 au fost livrate deja) și 44 de autobuze electrice: Solaris (Polonia) va începe livrările în august 2022 (contract de 20 de vehicule), iar BMC (România) – ZTE (China) în ianuarie 2023 (contract de 24 de vehicule).

De asemenea, în perioada 2016 – 2018, municipalitatea a achiziţionat 100 de autobuze noi Euro 6, cea mai mare parte a fondurilor (peste 15 milioane euro) provenind dintr-un împrumut contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top