Connect with us

VIDEO Prăbușirea Evergrande: ce efecte va avea bula imobliară chineză la nivel mondial?

Blocuri demolate din cauza saturației pieții imobiliare

Extern

VIDEO Prăbușirea Evergrande: ce efecte va avea bula imobliară chineză la nivel mondial?

Una dintre cele mai puternice companii imobiliare de la nivel mondial – Evergrande – trece printr-o criză de lichidități și a acumulat datorii de peste 300 miliarde de dolari, conform presei internaționale. De la începutul anului, compania chineză a înregistrat pierderi semnificative, iar blocurile construite formează acum „cartiere-fantomă”. Valoarea firmei a scăzut cu 85% în nouă luni.

Unele estimări arată că, în prezent, există suficiente proprietăți goale în China pentru a găzdui 90 milioane de oameni. În schimb, mii de chinezi au achitat apartamente pe care Evergrande nu le mai putea livra acum – unele șantiere sunt „înghețate”.

Problemele cu care se confruntă compania Evergrande va avea efecte importante atât pe plan local în China, cât și la nivel mondial, susțin analiști care urmăresc criza imobiliară chineză, citați de Reuters. În context, aceștia au precizat că sectorul imobiliar contribuie cu 29% la produsul intern brut al Chinei.

Acum câteva săptămâni, 15 blocuri neterminate au fost demolate din cauza saturației pieței imobiliare

Potrivit CNN, Evergrande, cu sediul central în Shenzen, are circa 200.000 de angajați, iar activitatea companiei susține, indirect, peste 3,8 milioane de locuri de muncă în fiecare an. Compania a implementat peste 1.300 de proiecte imobiliare în cel puțin 280 de orașe. Dar, firma nu s-a concentrat pe dezvoltare rezidențială, ci a investit și în industria vehiculelor electrice, sport și parcuri tematice. De exemplu, Evergrande a cumpărat în 2010 echipa de fotbal Guangzou și, de atunci, a investit masiv într-o academie de fotbal (185 mil. dolari) și, în prezent, construiește un stadion de amploare (1,7 miliarde dolari) care va avea o capacitate de 100.000 de spectatori.

CNN precizează că Evergrande a intrat într-o criză de lichidități după ce a rămas cu apartamente goale: nu a mai găsit cumpărători. Prăbușirea Evergrande ar însemna „cea mai mare provocare pentru sistemul financiar al Chinei din ultimele decenii”. Unii analiști spun că bula imobiliară chineză nu va avea efecte la nivel mondial, în timp ce alții susțin contrariul comparând o prăbușire a Evergrande cu cea a Lehman Brothers din 2008, după care a urmat criza financiară globală. Totuși, este de așteptat ca guvernul chinez să intervină pentru salvarea companiei. Cu toate acestea, presa a catalogat criza drept o „uriașă gaură neagră” sugerând că, indiferent câți bani ar pompa guvernul, prăbușirea Evergrande este iminentă.

Stadionul construit de Evergrande – stadiul lucrărilor în decembrie 2020 (sursă: CNN)
Forma stadionului – o uriașă floare de lotus
Complex cu blocuri nelocuite

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Extern

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top