Connect with us

Cea mai mare turbină eoliană din România a fost montată în județul Iași

Investiții private

Cea mai mare turbină eoliană din România a fost montată în județul Iași

DTEK Renewables International a finalizat montarea primei turbine eoliene din parcul de la Ruginoasa: turbina este cea mai mare montată vreodată în România. Firma este deținută de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, iar parcul va avea, în final, 10 turbine și o putere instalată de 60 MW.

Turbinele sunt de tip Vestas și au fost fabricate în Danemarca: au 125 metri înălțime și o putere de 6 MW (prima de acest fel din țară). Potrivit presei centrale, ridicarea acestei turbine este de fapt o dublă premieră în contextul în care de aproape 10 ani piaţa proiectelor eoliene a fost complet îngheţată în România.

Aceasta este turbina montată la Ruginoasa (click pe imagine pentru a o mări). Sursă foto: Linkedin/Daniel Rascu (business development manager în cadrul DTEK Renewables)

Astfel, Iașul devine un pioner în noua etapă de dezvoltare a parcurilor pentru producția de energie verde, iar proiectul de la Ruginoasa este doar începutul. Așa cum APIX.ro a mai relatat, în fază de pregătire sunt mai multe proiecte în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți sau Dumești.

Proiectul de la Ruginoasa are o valoare estimată la 90 milioane euro: la finalizarea investiției, centrala electrică va livra o cantitate considerabilă de energie în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 150.000 MWh/an. Parcul eolian ar urma să fie integral pus în funcțiune până la sfârșitul acestui an. Alte turbine sunt pe drum spre Iași în aceste zile, conform unor anunțuri ale CNAIR care a semnalat public că este vorba despre transporturi agarabaritice pe ruta Constanța – Ruginoasa.

Turbinele vor fi montate pe raza comunei, în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi, cea mai apropiată locuință fiind la aproape 1 km de o turbină.

Amplasarea turbinelor: în primă fază vor fi montate 10 dintre 12 turbine ale parcului, acestea fiind deja achiziționate și se află pe drum spre Ruginoasa

Turbinele încep lucrul la o viteză a vântului de 3 m/s. Diametrul rotorului este de 162 metri – cel mai mare rotor al turbinelor Vestas, în condițiile în care producătorul a început activitatea în 1979.

Grupul DTEK aparține companiei System Capital Management Limited, care, la rândul ei, este deținută de Rinat Ahmetov. Potrivit Forbes, Ahmetov are o avere estimată la 4,3 miliarde euro. Ahmetov este cunoscut și pentru faptul că este președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

To Top