Connect with us

Un nou punct pe harta parcurilor eoliene din Iași: proiect la Costuleni

Investiții private

Un nou punct pe harta parcurilor eoliene din Iași: proiect la Costuleni

Un nou proiect eolian a fost demarat în județul Iași, de data aceasta la Costuleni. Față de inițiative similare, cu zeci de turbine, investiția din comuna amintită va fi ceva mai mică, parcul urmând să aibă 2 turbine eoliene de tip Vestas V162 de 6,2 MW. Costul de achiziție a unei astfel de turbine trece pragul de 3 milioane euro, dar echipamentele și montajul aferente dublează cuantumul investiției.

Deocamdată, proiectul este depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), care a decis că investiția are „efecte semnificative asupra mediului” și „necesită evaluare de mediu cu evaluare adecvată”.

„Proiectul de plan prevede realizarea unui parc eolian ce va fi constituit din 2 generatoare eoliene de două tipuri, VESTAS V162 de 6,2 MW. În conformarea parcului eolian va intra pe lângă rețeaua electrica de transport, noduri de conectare și o statie de transformare și racordare la rețeaua națională aflată în administrare de către E-ON Moldova. Drumurile de aces pentru execuția parcului vor avea o lățime de 4 metri cu raze de racordare provizorie pe perioada execuției a parcului eolian de 20 metri. După realizarea parcului drumurile pentru intervenție vor fi mininimale de 3 metri lățime, aceste echipamente au perioade mari de timp în care nu este necesară intervenția și întreținerea lor (5-7 ani)”, se arată în documentația consultată de APIX.ro.

Potrivit sursei citate, terenul pe care va fi amplasat parcul eolian are suprafața totală de 7.800 mp și este situat în extravilanul comunei Costuleni, fiind împărțit în 2 parcele. Pilonul (turnul) va avea o înălțime de 120 metri, iar diametrul palelor va fi de 162 metri.

„O instalație eoliana este compusă din: fundație tip radier pe coloane forate, pilonul-turnul, nacela ce conține rotorul-generatorul cu sistemele de control și elicea în mod obisnuit cu trei pale. Perioada de viață a unui parc eolian este de aproximativ 25-30 de ani, după aceasta perioadă eolienele fiind înlocuite cu unele de generație nouă sau parcul este dezafectat. Rețelele electrice de transport în cadrul parcului vor fi subterane în zona rezervată utilităților publice adiacentă drumurilor”, se mai precizează în documentați.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top