Connect with us

Unul dintre cele mai mari parcuri solare din țară, proiectat pe 90 ha, va fi construit în jud. Iași

Investiții private

Unul dintre cele mai mari parcuri solare din țară, proiectat pe 90 ha, va fi construit în jud. Iași

Unul dintre cele mai mari parcuri solare din țară a intrat pe ultima sută de metri în procesul de avizare la nivelul instituțiilor de resort, proiectul fiind propus pe raza comunei Hălăucești, suprafață totală de teren afectată fiind de peste 90 hectare.

Beneficiarul actual al proiectului este Moldova Green Power SRL, o firmă deținută de doi ieșeni între care fostul senator Florin Constantinescu. Acesta a intermediat realizarea parcului eolian de la Ruginoasa (care livrează deja energie în rețea) și este implicat și alte proiecte majore, cu diverși parteneri din străinătate, un alt exemplu fiind parcul eolian de la Hârlău.

  • În iunie 2023, APIX.ro a scris despre parcul solar de la Vlădeni – la acea vreme, acel proiect era considerat cel mai mare din județ, cu circa 50.000 de panouri și o putere instalată de 31 MW. Parcul de la Hălăucești are o anvergură mai mare
schita parc solar halaucesti iasi
Amplasamentul investiției este în extravilanul comunei Hălăucești, în vecinătatea satelor Hălăucești și Luncași

Conform bilanțului teritorial, suprafața totală de teren în care va fi implementat proiectul ajunge la 90 ha, în condițiile în care 40,3 hectare reprezintă proiecția panourilor fotovoltaice – panourile vor fi montate pe structuri de susținere de tip fix, cu orientare căre sud, înclinație 20 grade.

„Centrala electrică fotovoltaică (CEF) va avea în componența sa un număr de 136.396 panouri fotovoltaice de tip Risen, cu o putere nominală de 670 Wp ce vor fi contactate la invertoare prin cabluri de curent continuu. Puterea instalată în curent continuu va fi aproximativ 91,4 MWp. CEF va avea în componența sa 228 invertoare, ce vor fi ulterior conectate la posturile de transformare prin intermediul cablurilor de curent alternativ. Puterea totală maximă ce poate fi evacuată de Centrala Electrică Fotovoltaică nu va depăși 79,8 MW”, se arată într-un memoriu de prezentare a investiției, document consultat de APIX.ro.

  • Printre cele mai mari parcuri solare din România se numără cel inaugurat în octombrie 2023 în județul Argeș (130.000 de panouri solare, dar cu o putere instalată de 155 MW) și un altul inaugurat recent în jud. Brașov (92 MW). În ceea ce privește proiectele în pregătire, cea mai mare amploare este în cazul unui proiect din jud. Dâmbovița255 MW.

Principalele activități ce vor fi desfășurate în cadrul proiectului constau în:

  • Panouri fotovoltaice, montate pe structura metalică;
  • Invertoare trifazate, montate pe structura metalică a panourilor fotovoltaice, în centrele de greutate ale rețelelor;
  • Rețele electrice subterane și pozate pe structură în curent continuu, de la panouri până la invertoare
  • Rețele electrice subterane în curent alternativ, de la panouri până la tabloul electric general și până la postul de transformare;
  • Container pentru echipamentele de monitorizare și control și tabloul electric general;
  • Post de transformare în anvelopa de beton PTAB;
  • Garduri de împrejmuire;
  • Stâlpi de iluminat perimetral.

Proiectul are ca termen de execuție o perioadă cuprinsă între 6 și 9 luni, iar durata de funcționare este estimată la 25 de ani. Săptămâna trecută, APIX.ro a prezentat, în premieră, detalii despre un alt proiect de parc solar, de la Țuțora, dar de o anvergură mai mică – un parc cu 9.000 de panouri la o investiție estimată la 5 milioane euro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top