Connect with us

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iașului, Hanul Trei Sarmale, a fost demolat VIDEO

Local

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iașului, Hanul Trei Sarmale, a fost demolat VIDEO

Hanul Trei Sarmale a fost demolat în seara zilei de 19 aprilie. Hanul este (a fost) unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iașului. Demolarea a avut loc la ceas de seară, iar unii oficiali ai Primăriei, întrebați de APIX.ro, au declarat că nu știau de acțiunea de dezafectare a clădirii.

Imagini cu demolarea au fost făcute public de către „Ziarul de Iași”. În august 2018, Consiliul Local (CL) a aprobat un plan urbanistic zonal pentru „reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale și construire hotel”. Nicăieri în proiectul de PUZ nu figura demolarea clădirii.

Primăria Iași are obiceiul de a publica autorizațiile de construire/desființare la câteva săptămâni de la momentul în care acestea sunt emise: lunar, instituția publică, de regulă după data de 15, autorizațiile emise luna precedentă. Verificările APIX.ro au arătat că, în luna martie, nu a fost emisă vreo autorizație de desființare pentru Hanul Trei Sarmale, singura explicație fiind că, eventual, Primăria a eliberat un astfel de act în cursul lunii aprilie. Vom reveni asupra acestui aspect.

În același timp, APIX.ro a verificat și istoricul actelor urbanistice emise în cazul Trei Sarmale în ultimii ani, iar cea mai recentă autorizație (care poate fi consultată public) este din decembrie 2021 și nu face referire la desființarea clădirii. Totuși, în februarie 2021, a fost emis de către Primărie un certificat de urbanism (385/2021) al cărui obiect a fost „demolare construcții” dar pentru alte construcții și nu pentru clădirea Hanului.

Reparatii capitale, refunctionalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcari, sistematizare incinta, imprejmuire teren proprietate. DOCUMENTATIA DE URBANISM: PUZ aprobat prin HCL nr. 377/31.08.2018”, se arată în autorizația 750/2021 – cel mai recent act urbanistic în raport cu Hanul Trei Sarmale care poate fi consultat public.

Proiectul de PUZ aprobat în august 2018 a fost propus de firma Fio Grup Company SRL, deținută de Marian Panainte, dar proprietatea era, de mai mult timp, la vânzare.

Cert este că, în seara zilei de marți, „Ziarul de Iași” a publicat imagini cu momentul în care Hanul Trei Sarmale era demolat și, între timp, clădirea a fost pusă la pământ.

„Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiționale moldovenești, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafața construită desfășurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafață de 1031 mp sunt prevăzute 16 camere și 3 apartamente, amenajate în același stil tradițional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna și un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienții hotelului și pentru mese festive”, se arăta în oferta de vânzare publicată de Integra Business, firmă controlată de către fostul ministru Relu Fenechiu și care a fost contactată de proprietari pentru a intermedia o eventuală vânzare.

În același timp, planul urbanistic prevede și construirea unei clădiri cu o suprafață desfășurată de peste 4.600 mp, cu funcțiuni multiple: spații comerciale, spații de cazare în regim de hotel și/sau locuințe. „Proiectul de hotel este prevăzut cu 96 de camere și 5 apartamente”, se mai precizează în prezentare.

Hanul Trei Sarmale este un vestit han turistic din municipiul Iași, aflat de-a lungul Șoselei Bucium. Construcția a fost ridicată în în secolul al XVII-lea, iar denumirea hanului provine de la faptul că trecătorii intrați în han erau serviți cu trei sarmale.

  • Cum se mai darima clădirile din Iași? Uite asa. În imagine este vestita clădire Trei Sarmale, Hanul Trei Sarmale. A fost, de fapt. A rămas o ruina pina a primit ultimul bobirnac. Mai pe noapte, ca să fie mai liniște. A fost chemata Politia Locala sa garanteze securitatea oamenilor? Perimetrul nu se securizeaza???? Mașinile parca intra direct in moloz si nu se mai vad de praf. Pietonii nu mai au pe unde sa treaca. Aici e bulevard intens circulat. Atita praf. Atita poluare pentru cei din vecinătate – Silviu Gurlui.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top