Connect with us

VIDEO/FOTO Planul de dezvoltare și extindere a Palas

Investiții private

VIDEO/FOTO Planul de dezvoltare și extindere a Palas

Proiectul de extindere a Palas intră în faza de dezbatere publică. Deși nu există încă un plan urbanistic publicat, mai multe detalii ale proiectului au devenit publice odată cu o prezentare făcută de către arhitecții proiectului.

Imagine de ansamblu care cuprinde toată zona de dezvoltare

Pe 15 noiembrie, la conferința-dezbatere „Share Talks Iași” organizată de ABplus Events în parterneriat cu Iulius, au fost invitați cinci arhitecți să facă prezentări ale unor proiecte. Dintre aceștia, doi sunt implicați în proiectul de extindere a Palas: Matei Bogoescu (4B-arhitectura) și Kerem Yazgan (Yazgan Arhitecture, Turcia). Primul arhitect menționat a detaliat planul de dezvoltare, iar al doilea a vorbit despre arhitectura clădirilor propuse.

Ce înseamnă proiectul în câteva cifre: investiție de 335 milioane euro, 1.500 de locuri de parcare (subterane) și 10.000 de locuri de muncă.

Principalele elemente de noutate:

  • în spatele Palas Mall este propus un turn cu funcțiunea de birouri
  • clădirea propusă inițial cu regim înalt pe locul fostului Petrom are un regim de înălțime mediu. Clădirea va avea o formă triunghiulară
  • pe flancul estic, în apropiere de zona carusel, apare o construcție subterană. Arhitecții au prezentat-o drept „Cinema Palas” dar, foarte probabil, destinația va fi una multifuncțională. Acoperișul va fi verde, iar astfel va fi păstrat caracterul pietonal al zonei
  • grădina Palas se extinde în două zone: pe direcția esplanada Teatrul Luceafărul spre str. Sf. Lazăr (pe lângă noul turn) și în zona clădirii de la fostul Petrom, inclusiv în planul doi spre str. Palat. Apar străzi de tip „shared-space” unde mașinile vor avea acces, dar pietonii au prioritate
  • se confirmă faptul că imobilul E.ON va fi demolat, iar esplanada Teatrului va fi redată publicului. La Palas Mall apare o mică extensie care va adăposti noi spații
  • turnul de pe str. Sf. Andrei va fi capăt de perspectivă la trei străzi: Palat, Anastasie Panu și Iancu Bacalu. Arhitectul Yazgan a precizat că imobilul a fost proiectat ținând cont de forma turnului central al Palatului Culturii
  • zona Sf. Andrei va fi „deschisă publicului cu zone de piațete, spații verzi, restaurante, cafenele, zone pietonale” – „Acum nu este nimic de acest fel”, spun arhitecții

Despre noul turn din spatele Palas Mall:

„Clădirea se află în lateralul Palatului Culturii şi la o distanţă mai mult decât respectabilă, de peste 200 de metri. De asemenea, se află retrasă în spatele frontului de blocuri din această zonă (Sf. Lazăr, n.r.) şi închide cumva rama cu acest accent vertical. Clădirea a fost gândită ca un monolit de cristal, silueta ei este foarte zveltă, avem o proporţie foarte fină a acestui capăt (spre Biserica Sf. Lazăr, n.r.) şi cu ce înseamnă oraşul văzut din această parte, şi o proporţie potrivită pentru scara parcului şi a grădinii din celălalt capăt“, a declarat arhitectul Matei Bogoescu.

Noul turn este în stânga imaginii
Turnul, văzut dinspre zona Smârdan
Esplanada Teatrului și turnul în planul doi
Clădirea propusă la fostul OMV
Aceeași clădire, văzută din alt unghi (dinspre Sala Sporturilor)

Arhitectul a dat asigurări că turnul din spatele Palas Mall nu se suprapune din niciun punct de vedere cu monumentele istorice existente sau alte clădiri importante din zonă.

Fragment din prezentarea ținută de arhitect în relație cu dezvoltarea în jurul actualului ansamblu Palas:

Arhitectul Matei Bogoescu a prezentat timp de o oră detalii din proiectul de extindere a Palas

O mahala devine o zonă metropolitană

Arhitectul Matei Bogoescu a detaliat și planul de dezvoltare în zona Sf. Andrei. Relatările Apix.ro recente pe această temă (vezi aici) au fost confirmate în ceea ce înseamnă amplasarea clădirilor, sistemul de străzi propuse sau regimul de înălțime.

Imagine de ansamblu cu turnul de pe Sf. Andrei și Palatul Culturii
Același turn, văzut dinspre Sf. Andrei

Extinderea Palas spre Sf. Andrei este propusă pentru zona străzilor Trei Ierarhi, Tănăsescu, Sf. Andrei, Iancu Bacalu, Buznea şi Ipsilanti Vodă.

„În prezent, această zonă are o infrastructură subdimensionată şi ineficientă, o imagine urbană destructurată, su­prapuneri cel puţin nepotrivite cu imaginea principală a monumentelor şi arhitecturi şi activităţi care sunt dintre cele mai neconvenţionale pen­tru această zonă cu func­ţiuni nepotrivite – covoraşe profesionale, ateliere auto, depozite ş.a.m.d. -, o destructurare a fondului construit, în mod evident nu există nicio coerenţă de niciun fel, nici spaţială, nici formală între diversele clădiri“, a declarat arhitectul Bogoescu.

Fragment din prezentarea ținută de arhitect cu referire la dezvoltarea din zona str. Sf. Andrei:

Arhitectul Matei Bogoescu prezintă detalii din extinderea Palas în zona Sf. Andrei

Arhitectul a trecut în revistă dezvoltarea haotică din zonă „fără elemente de coerență”. Despre turnul prevăzut pe str. Sf. Andrei, arhitectul a precizat că imobilul a fost propus „acolo unde conurile de vizibilitate nu sunt afectate sub nicio formă”.

Acesta nu se suprapune peste nicio clădire importantă privită din Galata, Cetăţuia, de pe pasajul ACB, respectiv din Podu Roş, toate aceste imagini au fost luate în considerare pentru a decupa şi a ajunge la această formă”, a spus arhitectul, în timp ce prezenta mai multe ilustrații cu perspective din zonele menționate.

Vedere dinspre pasajul ACB
Vedere dinspre Galata (ambele turnuri)
Amplasarea celor două turnuri în ansamblul zonei

În ceea ce privește infrastructura, vor fi făcute investiții pentru lărgirea de străzi, iar traficul va fi fluidizat printr-un sistem de sensuri unice. Se confirmă și ceea ce apix.ro scria recent: vor fi două puncte de intersecție între str. Palat și zona de dezvoltare. Prima arteră va fi realizată pe lângă Școala „Gh. Asachi”, iar cea de-a doua un pic mai jos, în dreptul turnului, cu acces direct în parcarea subterană.

Concluzia arhitectului cu privire la zona Sf. Andrei: „Proiectul este începutul unui larg proces care va cuprinde o regenerare a întregii zone, de undeva trebuie început, şi acesta este trendul normal pe care îl urmează orice transformare într-un oraş european”.

Zonă de recreere Sf. Andrei
Clădiri propuse pentru Sf. Andrei

În vară, compania Iulius anunța câteva detalii despre proiect și nominaliza inclusiv suma necesară investiției: 335 milioane euro. În context, reluăm răspunsul investitorului de atunci la o solicitare formulată de apix.ro:

„Compania IULIUS pregăteşte la Iaşi o nouă investiţie de anvergură, în valoare de peste 335 milioane de euro, în zona Palas – Sf. Andrei. Proiectul de regenerare urbană va consolida motorul de creştere economică generat de ansamblul Palas şi va include noi funcţiuni office – care vor crea 10.000 de locuri de muncă – , soluţii de fluidizare a traficului, noi accese auto şi pietonale, 1.500 de noi locuri de parcare, opţiuni de petrecere a timpului liber, zone verzi, destinaţii de promenadă şi relaxare.

Subliniem faptul că, în urma consultărilor şi dezbaterilor cu specialiştii în domeniu şi cu membrii Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, soluţia de proiect propusă de compania IULIUS presupune ca imobilul de birouri prevăzut în spatele Palatului Culturii, pe fosta staţie de carburanţi de pe strada Sf. Lazăr, să aibă o înălţime care nu o va depăşi pe cea  a clădirii simbol a Iaşului. Astfel, clădirea de birouri nu va fi vizibilă din faţa Palatului Culturii.

Turnul de pe Sf. Andrei în axul str. Anastasie Panu
Turnul de pe str. Sf. Andrei, în axul str. Palat
Turnul de pe sf. Andrei, văzut de pe pietonal
Detaliu arhitectural al turnului

Noul proiect va consolida polul de afaceri al Iaşului, va atrage noi investitori şi va contribui la reţinerea talentelor, oferind oportunități de carieră pentru absolvenții universităților din oraş. Totodată, investiţiile majore în infrastructură vor facilita fluidizarea traficului şi vor crește accesibilitatea zonei, prin realizarea de noi artere, auto şi pietonale, şi prin modernizarea celor existente, dar şi prin amenajarea a 1.500 de noi spaţii de parcare în centrul oraşului.

Tot pentru comunitate, vor fi amenajate parcuri şi zone de recreere, iar Esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spaţiu pietonal şi de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas.

Odată cu noul proiect, compania IULIUS va amenaja şi conserva ruinele Curţii Domneşti situate între Palas Mall şi aripa de est a Palatului Culturii, descoperite în anii `60.

La momentul aprobării, compania IULIUS va face cunoscute opiniei publice toate detaliile proiectului, printr-un comunicat de presă.”

Turnul din spatele Palas Mall, văzut de pe pietonal
Skyline: Palat – turn propus – turn existent
Schiță construcție subterană propusă în apropiere de zona caruselului
Turnul de pe str. Sf. Andrei
Extensia Palas Mall
Plan general extindere în actualul complex Palas

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top