Connect with us

Cum arată proiectul Iulius de extindere a Palas

Investiții private

Cum arată proiectul Iulius de extindere a Palas

Iulius Real Estate a anunțat, în iulie 2019, un proiect major de investiție în zona Sf. Andrei – Palas. Apix.ro vă prezintă astăzi planșa de reglementări urbanistice care este analizată în această perioadă la autoritățile de avizare.

Principalele 3 puncte ale proiectului:

  • Un turn cu 26 de etaje (înălțime de 126 metri) este prevăzut la intersecția str. Sf. Andrei cu str. Trei Ierarhi și o stradă nouă, propusă prin proiect
  • Parcarea subterană are cinci niveluri, iar unele surse indică posibilitatea unei subtraversări pe sub str. Palat pentru conectarea parcării subterane de la Palas
  • Majoritatea covârșitoare a imobilelor au un regim de înălțime de până în 7 etaje, cele mai multe fiind de 5 și 6 etaje

Detaliile prezentate mai jos din proiect nu au caracter definitiv având în vedere că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu a fost încă pus în consultare publică. Există posibilitatea ca planșa de mai jos să sufere modificări înainte de etapa de dezbatere publică.

Planșa urbanistică, anexă a avizului de oportunite care a fost acordat proiectului vara trecută de către Comisia de arhitecți care funcționează pe lângă Primăria Iași

În planșă figurează mai multe imobile cu un regim de înălțime diferit:

  • Intersecție str. Iancu Bacalu – str. Buznea: două niveluri în subteran, parter și 3 etaje
  • În aliniamentul str. Buznea: două niveluri în subteran, parter și 6 etaje
  • Zona str. Tănăsescu: două niveluri în subteran, parter, și 3/5 etaje
  • Zona centrală a amplasamentului cuprins între str. Sf. Andrei, str. Tănăsescu, str. Iancu Bancalu și str. Buznea: două niveluri în subteran, parter și 6 etaje
  • Amplasament cuprins între str. Ipsilanti Vodă și str. Iancu Bacalu: două niveluri în subteran, parter și 7 etaje
  • Intersecție str. Sf. Andrei și artera nou propusă prin proiect, undeva în spatele clădirii în paragină a Primăriei (unde a funcționat centrul cultural arab și un notariat): cinci niveluri în subteran, parter, 26 etaje și etaj tehnic (înălțime maximă: 126 metri)
  • Imobilul de 26 de etaje va fi flancat de construcții cu cinci niveluri în subteran, parter și un etaj

Artera nou propusă de către investitor se desfășoară pe lângă limita proprietății Școlii „Gh. Asachi” și se intersectează o dată cu str. Trei Ierarhi și, ulterior, cu str. Sf. Andrei.

Legendă. Numărul indică maximul de etaje pentru imobilele propuse. Prelucrarea apix.ro are caracter informativ
Fotografie din dronă (iulie 2019). Sursa: Forumul Skyscraper City/Vlad Șerban

Iulius Real Estate: Investiții de 335 milioane euro

La solicitarea apix.ro, Iulius Real Estate a oferit, în iulie 2019, detalii generale despre acest proiect și a anunțat public la cât este estimată investiția: 335 milioane euro. Suma cuprinde și investițiile în noile clădiri din Palas (două imobile de birouri cu regim mediu de înălțime).

Potrivit Iulius, în prima fază a proiectului va fi dezvoltată o clădire de birouri cu mai multe tronsoane, desfăşurată pe orizontală şi cu un regim de înălţime de maximum 7 etaje.

A doua etapă de dezvoltare a proiectului va presupune realizarea de noi spaţii office, clădirile propuse respectând protejarea monumentelor istorice şi a imobilelor cu valoare arhitecturală deosebită și păstrând conurile de vizibilitate și punctele de percepție asupra acestora.

IULIUS va realiza investiţii majore în implementarea unor soluţii de fluidizare a traficului. Peste 5 milioane de euro vor fi investite în lucrări de infrastructură, care vor contribui la creșterea conectivităţii și accesibilităţii zonei. Mai precis, va fi creată o nouă arteră de circulație, care va conecta cele două mari bulevarde centrale – Str. Anastasie Panu și Str. Palat – cu Splai Bahlui mal stâng, iar alte străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate”, declarau oficialii companiei în luna iulie.

Pentru parcarea subterană desfășurată pe cinci niveluri, investiția se ridică la 50 milioane euro, urmând a fi amenajate 1.500 de locuri. „Astfel, întreaga zonă centrală va beneficia de un total de 4.000 de locuri de parcare. Totodată, vor fi create peste 500 de locuri de parcare pentru biciclete”, adăugau reprezentanții Iulius.

În ceea ce privește spațiile verzi, investiția se va ridica la 3 milioane euro: „Zonele de relaxare, care vor include fântâni arteziene, alei pietonale, arbori şi plante variate, vor fi amenajate de aceeaşi echipă internațională de specialiști care a proiectat parcul Palas”.

GALERIE FOTO (schițe și stadiul lucrărilor – Iulius Real Estate încă nu are autorizație de construire a clădirilor, lucrările care sunt acum în desfășurare vizează demolări – în mare parte finalizate, și lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și arheologice).

Zona de construire cuprinsă în perimetrul delimitat de străzile Sf. Andrei, Tănăsescu, Buznea și Iancu Bacalu
Amplasamentul turnului de 26 etaje în raport cu str. Palat și cu strada nou propusă pe lângă limita proprietății Școlii „Gh. Asachi” și până la intersecția cu str. Sf. Andrei
Imobilul propus pentru zona cuprinsă între străzile Ipsilanti și Iancu Bacalu
Pe spațiul verde care se desfășoară dinspre Școala „Gh. Asachi” spre Podu Roșu nu există propuneri pentru construirea de imobile, dar pe o parte din teren ar urma să aibă loc unele amenajări. Din planșă se poate observa o posibilă subtraversare pe sub str. Palat (în dreapta se observă noua stradă propusă, iar trecerea de pietoni vizibilă este de la intersecția pietonalului Ștefan cel Mare cu str Palat)

Fotografiile de mai jos au fost făcute recent la amplasamentele enumerate mai sus unde au fost făcute demolări și se desfășoară lucrări:

Fotografii făcute publice de către Iulius Real Estate lunile trecute:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top