Proiecte publice
VIDEO Imagini din dronă: stadiul lucrărilor la nodul turbion A7-A8
O nouă filmare din dronă, publicată pe canalul de Youtube Ștef@zboară, arată mobilizarea de pe șantierul de la nodul de mare viteză în cazul viitoarei intersecției a autostrăzilor A7 (Ploiești – Pașcani) și A8 (Iași – Tg Mureș). Potrivit autorului, stadiul lucrărilor pe întreg lotul pe care se află nodul turbion (Bacău – Pașcani) este de 16%.
Filmarea a fost făcută în weekend, pe 21 septembrie, zi în care pe șantier erau cel puțin 14 foreze. Lucrările la nodul turbion sunt executate de către grupul de firme UMB, constructor care lucrează pe cea mai mare parte a traseului autostrăzii A7, respectiv pe 250 dintre cei 320 km ai drumului rapid. Nodul turbion este amenajat la sud de orașul Pașcani.
Nodul turbion face parte din lotul Bacău – Pașcani aferent autostrăzii A7. Tot UMB și-a adjudecat licitația de construire a segmentului Leghin – Moțca (capătul estic al sectorului montan din autostrada A8), porțiune care, odată ce va fi contractat și sectorul Moțca – Iași – Ungheni (traseul autostrăzii A8 pe raza județului Iași, 93 km) asigură legătura cu A7 cu zona Tg Neamț și, mai departe, traversarea munților spre Tg Mureș.
În ceea ce privește autostrada Iașului, proiectul este în faza de avizare a indicatorilor tehnico-economici, fiind așteptată o decizie a guvernului în acest sens. Autostrada Iașului va avea 101 poduri (sau pasaje), 14 tuneluri, 11 noduri rutiere, 4 spații de servicii, 2 centre de întreținere și coordonare, alături de 6 parcări de scurtă durată. „Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 miliarde lei (fără TVA)”, a precizat șeful CNAIR Cristian Pistol.
- Citește și A fost stabilit constructorul noului pod rutier este Prut de la Ungheni, investiție de 30 mil. euro
Traseul acestui tronson al A8 se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începând din zona localității Moțca, tranzitează teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si se finalizează în zona localității Ungheni, unde face joncțiunea cu Podul peste Prut – pod în cazul căruia, recent, a fost desemnat constructorul, această investiție având finanțarea asigurată. Deocamdată, contractul pentru execuția podului nu a fost semnat, cu toate că raportul de procedură a fost emis la mijlocul lunii iulie. Potrivit surselor APIX.ro, constructorul încă nu a depus toate documentele necesare semnării contractului.