Connect with us

VIDEO Stadiu PUG/Urbanismul ieșean, gestionat cu un PUG vechi de 22 ani

Utile

VIDEO Stadiu PUG/Urbanismul ieșean, gestionat cu un PUG vechi de 22 ani

Primăria va depune abia în luna februarie la Comisia națională pentru monumente istorice documentația finală cu privire la Planul Urbanistic General (PUG) al Iașului. La ultima ședință a Consiliului Local (CL), de vineri, 31 ianuarie, a avut loc un schimb nervos de replici între PNL și PSD pe tema PUG-ului (video, la finalul textului).

Context: Aprobările în urbanismul ieșean sunt făcute în baza unui document strategic din 1998, când a fost aprobat actualul PUG, respectiv acum mai bine de 20 de ani. Inutil de precizat că situația de atunci din urbanism nu e comparabilă cu cea din prezent. Liberalii refuză de aproape 2 ani să aprobe planuri urbanistice zonale în plenul CL până la actualizarea PUG, iar consilierii PSD țin de fiecare dată să se dea în stambă solicitând vot nominal pe proiecte urbanistice și să sublinieze că ei „taie și spânzură” în urbanismul local. În schimb, decizia politică de a nu vota PUZ-uri îi costă pe liberali: consilieri votează inclusiv împotriva construirii, de exemplu, a unei case. Până de curând, respingeau orice fel de proiect, indiferent dacă acesta era inițiat de autorități publice sau persoane particulare. Unele rațiuni electorale le-au nuanțat poziția: aprobă unele proiecte, în special în ceea ce privește inițiative ale autorităților publice.

Cert este că actualul PUG nu reglementează toate zonele din oraș, iar acest lucru a lăsat loc multor jonglerii imobiliare. Cei mai vehemenți apărători ai actualei stări de fapt sunt doi consilieri locali PSD (Gabriel Surdu și Florin Boca), ambii cu afaceri și interese în domeniul imobiliar. Surdu este membru în Comisia de urbanism, iar Boca este un apropiat al primarului și fost președinte al Comisiei de urbanism, funcție din care a demisionat după ce presa a scris despre controversatele sale afaceri imobiliare.

În plenul CL de vineri, consilierul liberal Ciprian Bostan a solicitat clarificări (a cerut un număr de înregistrare a documentației la Comisia națională de monumente istorice), iar viceprimarul Radu Botez și primarul Mihai Chirica au răspuns interpelării. Spiritele s-au agitat după două intervenții ale social-democraților Gabriel Surdu și Florin Boca: Eduard Boz, lider de grup al PNL, a răbufnit și i-a catalogat drept „mincinoși” atât pe cei din executivul municipalității, cât și pe consilierii PSD.

Potrivit primarului și viceprimarului, documentația va fi înaintată abia spre sfârșitul lunii februarie 2020. Actuala legislație permite Primăriei Iași să „țină” de actualul PUG până la finalul anului 2023. Amintim că, în 2015 primarul Mihai Chirica l-a demis pe arhitectul șef Tudor Vericeanu invocând tergiversarea aprobării noului PUG. Au trecut de atunci aproape 5 ani, iar PUG-ul încă este la stadiul de avize.

Anul trecut, APIX.ro a solicitat clarificări de la Ministerul Dezvoltării privind stadiul actualizării fiecărui PUG din țară: Iașul era la coada listei

Vă invităm să urmăriți fragmentul video din plenul CL în care are loc discuția legată de actualizarea PUG și să trageți singuri concluzii despre calitatea discursului public al celor implicați și motivele pentru care Iașul încă nu are (și probabil în viitorul apropiat nu va avea) un PUG actualizat:

Ordinea intervențiilor: viceprimar Radu Botez, Ciprian Bostan, Mihai Chirica, Gabriel Surdu, Florin Boca, Eduard Boz, Mihai Chirica, Eduard Boz și Gabriel Harabagiu.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top