Trafic
VIDEO Stadiul lucrărilor la prima autostradă din județul Iași: grad de execuție de 20%
Prima autostradă din județul Iași ar urma să fie dată în folosință la finalul anului 2025, conform estimările CNAIR. Este vorba despre cei aproape 30 km între Mircești și Pașcani, segment parte din autostrada A7. Noi date publicate de CESTRIN arată un grad de execuție de 20,5%, dar cu plăți de doar 5% din valoarea contractului.
Lucrările sunt realizate de grupul de firme UMB, iar proiectul cuprinde execuția nodului turbion la sud de Pașcani, zona de intersecție a autostrăzilor A7 și A8. Investiția se ridică la 1,7 miliarde lei, iar contractul a fost semnat în martie 2023, în timp ce ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în mai 2023.
- Citește și O porțiune din centura Bacăului va fi demolată pentru construirea autostrăzii Bacău – Pașcani
Grupul de firme UMB și-a adjudecat lucrările pe cea mai mare parte a A7, respectiv între Buzău și Pașcani, ceea ce înseamnă 256 km dintre cei 320 km ai autostrăzii. Toate cele 13 segmente ale A7 sunt în lucru, recent fiind inaugurați primii kilometri, lângă Foșcani.
Prima autostradă din județul Iași – care este traseul
Sectorul Mircești – Pașcani are o lungime totală de aproape 29 km și tranzitează comunele Mircești, Hălăucești, Mogosești – Siret, Stolniceni – Prăjescu și Pașcani. În primul rând, în cadrul acestui sector va fi realizat unul dintre cele mai spectaculoase noduri rutiere din România: un nod de tip turbion, la sud de Pașcani, care va asigura conexiunea dintre A7 și A8.
Autostrada Mircești – Pașcani este proiectată cu trei noduri rutiere la Mogosești – Siret, intersecția cu A8 și al treilea la Pașcani. Zonele care vor avea sistem de iluminat public sunt: spațiu de servicii (Mircești), nodul rutier Mogoșești – Siret, pasajul peste DC 104, pod peste Parul, nodul rutier A7 – A8, pasaj peste DN 28A și nodul rutier Pașcani. Peste 1.500 de proprietari vor primi despăgubiri de 12,6 milioane lei în contextul construirii primei autostrăzi din județul Iași.
- Citește și Construirea a 116 km din autostrada A8 prin munți necesită o forță de muncă de 22.000 de persoane
- Sectorul Mircești – Pașcani are o dezvoltare preponderent Sud – Nord. La km 50+070 intersectează DJ 208 (zona Mircești). În zona km 54-57 ocolește pe la Vest localitatea Hălăucești, urmând ca spre final, între km 60+700 și 61+400 traseul să se strecoare pe un coridor între construcții (case) și pădure. Până la km 65, traseul se dezvolta paralel cu CF500 (calea ferată), la Vest de localitatea Cozmești. În zona km 68+700 se strecoară prin coridorul dintre Brătești și Stolniceni – Prăjescu. Din zona km 72 virează ușor către Vest pentru a ocoli localitatea Sodomeni prin Est și municipiul Pașcani pe la Vest. În zona km 71+300 – 71 + 400 traversează viitoarea autostradă A8 (Târgu Neamț – Iași). La km 72+900 intersectează DC111 (strada Morilor) urmând să se facă descărcarea autostrăzii în DN28A (str. Moldovei)