Connect with us

A fost lansată una dintre cele mai mari licitații din istoria Iașului: 1,2 miliarde lei – zeci de firme sunt așteptate să participe la procedură

Foto: Consiliul Județean Iași

Local

A fost lansată una dintre cele mai mari licitații din istoria Iașului: 1,2 miliarde lei – zeci de firme sunt așteptate să participe la procedură

Consiliul Județean (CJ) a lansat procedura pentru delegarea activității de transport public județean pe următorii 6 ani: 92 de trasee sunt disponibile în cadrul licitației, urmând a fi încheiate 11 contracte, județul fiind împărțit în tot atâtea zone. Este cea mai mare licitație organizată vreodată de către o autoritate locală din județul Iași.

Până în prezent, cea mai mare licitație din ultimii ani a fost cea organizată de Aeroportul Iași. În schimb, ApaVital are mai multe proceduri în derulare (sau deja adjudecate) ale căror contracte trec peste pragul de un miliard de lei. Următoarea licitație de o asemenea amploare va fi în 2024 și va avea în prim-plan Spitalul Regional de Urgență (SRU).

Între procedurile menționate există totuși o diferență majoră: cea a CJ este pentru delegarea unui serviciu de interes public, în timp ce celelalte vizează contracte de lucrări.

Este pentru prima dată când CJ organizează o licitație pentru un astfel de serviciu, anterior procedurile fiind organizate la București. Planul de transport al CJ este însă contestat în condițiile în care autoritatea județeană, alături de mai multe comune limitrofe Iașului, au decis ca, în mare parte din zona metropolitană, traseele să fie atribuite direct către CTP – aceste rute sunt și cele mai rentabile din punct de vedere financiar. În același timp, unii transportatorii și primari au contestat modul în care au fost stabilite traseele.

Totuși, la licitația CJ este de așteptat să participe zeci de transportatori: delegarea activității în cele 11 zone stabilite urmând a fi făcută pe următorii 6 ani, conform documentației tehnice aferente licitației.

Interesante sunt criteriile stabilite la procedură, acestea fiind menite să favorizeze transportatori care au o flotă acceptabilă de vehicule:

  • componenta financiară (prețul ofertei – nivelul tarifului mediu – lei/km/loc) – 24%
  • vechimea medie a parcului de autobue – 24%
  • dotarea cu aparate de aer condiționat – 7%
  • clasificarea autobuzelor – 4%
  • norma de poluare a autobuului – 25%
  • utilizarea combustibililor alternativi – 6%
  • capacitatea de transport – 10%

„Stabilirea celor 11 grupe de trasee a fost realizată pe considerente de organizare a operării serviciului public, având în vedere atât configurația rutieră, cât și faptul că un sistem de transport persoane trebuie să fie eficient, integrat, durabil și sigur, astfel încât să promoveze dezvoltarea economică și teritorială, să asigure o calitate a vieții ridicată și să deservească toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Iași”, se arată în caietul de sarcini.

  • Documentația tehnică aferentă licitației poate fi descărcată la ACEST LINK.

Transportatorii pot depune oferte până cel târziu pe 8 decembrie. Mai jos, APIX.ro vă pune la dispoziție lista integrală a celor 92 de trasee de transport:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top