Connect with us

Primăria vrea transport metropolitan cu autobuze second-hand

Local

Primăria vrea transport metropolitan cu autobuze second-hand

Primăria va cumpăra autobuze second-hand pentru asigurarea transportului metropolitan. Printr-o astfel de abordare vrea instituţia să-i determine pe locuitorii din comunele limitrofe să-şi lase maşinile acasă.

În acest sens, municipalitatea a lansat o licitație, iar valoare contractului este estimată la 5 milioane lei pentru achiziția a 16 autobuze, 12 midibuze şi 4 microbuze, toate second-hand.

„În ultima perioadă, mulţi locuitori ai municipiului Iaşi au decis să se mute în arealul rural imediat înconjurător, creându-se astfel adevărate zone rezidenţiale tampon între mediul urban şi cel rural. În acest context de urbanizare a unei părţi din ruralul înconjurător, este necesară o mai mare atenţie din partea autorităţilor pentru aducerea fenomenului de urbanizare la scară metropolitană”, se arată în caietul de sarcini.

Mijloacele de transport second-hand vor fi utilizate de CTP, companie care a fost abilitată de Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi (AMTPI) să efectueze curse regulate între municipiu şi comune limitrofe, începând cu ianuarie 2023.

În primăvară, au fost stabilite peste 20 de rute spre comune precum Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomeşti şi Valea Lupului. Lista localităţilor nu este una definitivă, în condiţiile în care, până la finalul anului în curs, ar putea fi incluse şi alte comune în funcţie de intenţia fiecărei autorităţi locale.

„Provocarea constă în oferirea unei alternative moderne, eficiente şi sigure de transport public în vederea atragerii unui număr cât mai mare de călători (pe lângă cei «captivi») din zonele menţionate către utilizarea transportului public”, se mai arată în caietul de sarcini. Rămâne de văzut în ce măsură locuitorii zonei metropolitane vor considera „modern, eficient și sigur” un transport efectuat cu autobuze rulate, vechi de 15 ani.

Totuşi, pe unele rute, vor circula şi mijloace noi de transport, dintre cele care sunt acum la stradă pe rutele din oraş, odată ce la Iaşi vor fi livrate cele peste 40 de autobuze electrice achiziţionate cu fonduri europene de către Ministerul Dezvoltării. 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top