Connect with us

Aeroportul va construi un nou parc fotovoltaic: asigurarea independenței energetice este un obiectiv strategic

parc fotovoltaic iasi

Local

Aeroportul va construi un nou parc fotovoltaic: asigurarea independenței energetice este un obiectiv strategic

Aeroportul Iași va construi un al doilea parc fotovoltaic, de cinci ori mai mare față de cel inaugurat recent. În acest sens, aerogara ieșeană va depune un proiect pentru accesarea unei finanțări nerambursabile. „Asigurarea independenței energetice este un obiectiv strategic”, spun oficialii regiei autonome.

În prezent, Aeroportul Iași este singurul din țară care deține un parc fotovoltaic funcțional. Acesta are o capacitate de 1MWh și este construit pe un hectar, asigurând aproape un sfert din consumul de energie al aeroportului. Proiectul a costat 900.000 de euro.

„Ne bucurăm că au fost considerate elegibile și regiile autonome, care au astfel posibilitatea de a accesa aceste fonduri pentru construirea de parcuri fotovoltaice. În acest sens, noi am demarat deja proiectul pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic, de 5 ori mai mare decât cel actual, care să asigure sustenabilitatea viitoare a aeroportului. Ținând cont că timpul de depunere a proiectelor de finanțare, 27 iulie, este foarte scurt, va trebui să lucram contracronometru pentru realizarea documentațiilor necesare”, a declarat șeful aerogării, Romeo Vatră.

parc fotovoltaic aeroport iasi
Amplasarea parcurilor fotovoltaice

Conform acestuia, asigurarea independenței energetice a aeroportului este un obiectiv strategic, având în vedere experiența fluctuațiilor puternice de pe piața energiei din ultimii doi ani.

  • „Aeroporturile sunt, prin definiție, mari consumatori de energie electrică. Cantități importante de energie se folosesc pentru balizajul de la pistă, în terminale, la iluminatul pe platforma de avioane și în parcare. Pe de altă parte, aeroporturile au suprafețe mari de teren în administrare”, se arată într-o informare a aerogării ieșene.

Capacitatea celui de-al doilea parc fotovoltaic va fu de 5 MWh și se va întinde pe o suprafață de 5 ha, lângă parcul existent. Pe 23 aprilie se dă startul depunerii de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, folosind energia solară.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top