Connect with us

Galerie FOTO Noul terminal de la Aeroport a fost deschis publicului larg

terminal T4 aeroport iasi

Local

Galerie FOTO Noul terminal de la Aeroport a fost deschis publicului larg

Noul terminal (T4) de la Aeroportul Iași a fost deschis, vineri, publicului larg, după o investiție de aproape 100 milioane euro. Lucrările au fost executate de compania austriacă Strabag în mai puțin de 16 luni. Capacitatea de procesare a T4 este 3,5 milioane pasageri/an.

Terminalul are o suprafață de 31.500 mp, fiind dispus pe trei niveluri. Alte detalii tehnice relevante pentru pasageri: 20 de ghișee check-in, 12 sisteme de self check-in, 14 porți de îmbarcare (trei cu aviobridge-uri), șase filtre de securitare, un salon VIP și unul de business, spații pentru activități comerciale, spații de relaxare, loc de joacă și alte facilități.

O noutate pentru aeroporturile din țară, din afara Bucureștiului, constă în amenajarea celor 3 tuneluri de îmbarcare („aviobridge-uri”). Investiția s-a ridicat la 391 milioane lei (fără TVA), iar construcția a fost ridicată în timp record: în doar 14 luni.

Începând de duminică, T4 va fi dedicat zborurilor Schengen, iar vechiul terminal (T3) curselor non-Schengen. Controlul de securitate al pasagerilor care vor avea zboruri din T3 va fi făcut tot în T4, între cele două terminaluri fiind amenajată o pasarelă. În același timp, T2 va fi reconfigurat în terminal de marfă.

Aeroportul Iași are o parcare extinsă la 600 de locuri, echipată cu un sistem modern de acces și plată, precum și un parc fotovoltaic de 1 ha și cu o capacitate de 1,3MWh, fiind primul aeroport din țară ce deține o sursă de energie verde.

„Am pornit cu un proiect de la zero și, în mai puțin de doi ani, iată că avem aeroportul operaționalizat. Acest terminal va schimba fața întregului aeroport. Îmi doresc ca terminalul T4 să aducă pasagerilor acea experiență de care nu au putut beneficia până acum la Iași, o experiență deosebită, plăcută și încercăm să-i inspirăm să vină și să aibă cât mai multe călătorii de la Aeroportul Iași”, a declarat directorul aerogării ieșene, Romeo Vatră.

O problemă rămâne în continuare accesul spre Aeroport: Primăria Iași și Consiliul Județean Iași nu au ținut pasul cu ritmul de dezvoltare a Aeroportului și nu au reușit să implementeze un proiect care faciliteze un acces mai bun la aerogară. Ambele instituții sunt încă în fază de studii tehnice, iar un termen pentru amenajarea unui astfel de drum nu există.

Galerie foto (click pe imagine pentru a deschide galeria):

Deschiderea terminalului T4 pentru publicul larg a fost o nouă ocazie de politizare pentru liberali: lideri PNL locali și centrali au participat la eveniment în încercarea de a punct electoral în plină campanie înainte de alegeri. O altă inaugurare a avut loc în ianuarie, cu sute de invitați, moment care, de asemenea, a fost excesiv politizat.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top