Connect with us

Primul zbor Schengen de la Iași va fi pe 31 martie când se deschide T4: cum arată noul terminal [imagini în premieră]

Proiecte publice

Primul zbor Schengen de la Iași va fi pe 31 martie când se deschide T4: cum arată noul terminal [imagini în premieră]

Primul zbor Schengen de la Iași va avea loc pe 31 martie, atunci când se va deschide noul terminal T4, a anunțat șeful Aeroportului Romeo Vatră, în cadrul unui eveniment desfășurat marți, 23 ianuarie, de prezentare a proiectului – câteva sute de invitați au vizitat noul terminal.

Noul terminal T4 are o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri/anual. În 2023, traficul de la aerogara ieșeană a avut 2,3 milioane de pasageri. Terminalul are o suprafață de 31.500 mp, fiind dispus pe trei niveluri. Alte detalii tehnice relevante pentru pasageri: 20 de ghișee check-in, 8 sisteme de self check-in și 14 porți de îmbarcare (trei cu aviobridge-uri).

Zonă de așteptare (vezi mai multe imagini în galeria foto de la finalul articolului)

Investiția s-a ridicat la 391 milioane lei (fără TVA), iar construcția a fost ridicată în timp record: în doar 14 luni. Iașul a prins „ultimul avion” în cursa pentru accesarea unei finanțări europene în 2022, bani care au susținut derularea proiectului în proporție de 85%.

  • Romeo Vatră, directorul aerogării: „2023 a fost cel mai dificil an pentru noi, cu lucrări complexe de extindere a infrastructurii, închiderea parcării, totul sub un trafic fără precedent, de peste două milioane de pasageri. Am reușit să finalizăm cu succes un proiect definitoriu pentru dezvoltarea regiunii de N-E, alături de alte trei proiecte importante de investiții în sisteme de siguranță și securitate, Aeroportul Iași fiind un model de bună practică în accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor”.

Lucrările au fost realizate de către compania Strabag. După mărime, T4 este cel de-al doilea terminal din țară, primul fiind cel de la Otopeni. O premieră [în afara Bucureștiului] este amenajarea celor trei aviobridge-uri (tuneluri de îmbarcare).

  • Costel Alexe, șef al Consiliului Județean (autoritate tutelară): „Un aeroport dezvoltat înseamnă o comunitate dezvoltată, iar până când vom avea autostrăzile care să lege Iașul de vestul și de sudul țării, Aeroportul Iași este autostrada aeriană care ne conectează cu întreaga Europă. Modernizarea și extinderea Aeroportului Iași va avea, negreșit, un impact asupra tuturor ieșenilor și locuitorilor acestei regiuni, fie că vor fi sau nu pasageri. Un aeroport determină creșterea locurilor de muncă, a PIB-ului pe cap de locuitor, a salariilor, dar și creștere demografică”.

La evenimentul de inaugurare au participat câteva sute de invitați care au avut ocazia să vadă în premieră noul terminal: politicieni locali și centrali (Nicolae Ciucă, Adrian Veștea, Raluca Turcan etc.), oameni de afaceri (Iulian Dascălu, Lucian Grecu etc.), șefi de instituții, medici, rectori și diverse alte persoane din domenii variate de activitate.

  • Iulian Dascălu, într-o declarație acordată ZDI: „Terminalului 4 al Aeroportului Internaţional Iaşi, al doilea ca mărime din țară după cel din Capitală, de la Otopeni, reprezintă o realizare extrem de importantă, atât pentru dezvoltarea oraşului, cât şi pentru mediul de business şi publicul larg. În mod cert, va conduce la crearea de noi oportunități pentru întrega comunitate, oferind regiunii noastre posibilitatea de a valorifica mai mult o piață din ce în ce mai globală. Apreciem dezvoltarea noii infrastructuri și felicităm autoritățile și întreaga echipă implicată pentru realizarea acesteia într-un timp atât de scurt”

Galerie foto (click pe imagine pentru a dechide galeria)

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top