Connect with us

Alba-neagra cu zeci de hectare la Fortus: Primăria renunță în favoarea Consiliului Județean

fortus iasi

Proiecte publice

Alba-neagra cu zeci de hectare la Fortus: Primăria renunță în favoarea Consiliului Județean

Primăria Iași a renunțat la tentativa de a prelua în proprietate peste 60 hectare de la fosta platformă industrială Fortus. Un astfel de proiect a fost propus la ședința de Consiliu Local (CL) de joi, dar primarul Mihai Chirica a retras inițiativa pe ultima sută de metri.

Decizia primarului a fost în favoarea Consiliului Județean (CJ): administrația județeană a inițiat, încă din februarie 2022, un astfel de proiect, iar, în prezent, este așteptată hotărârea de guvern care va oficializa transferul bunurilor din proprietatea statului în proprietatea județului. Se pare că această inițiativă era necunoscută la Primărie, având în vedere demersul paralel făcut de municipalitate. Cel mai probabil, retragerea proiectului a venit în contextul unor discuții între liderii administrativi ai Iașului.

„Noi am făcut acest proiect pentru că, fiind deja proprietari pe o suprafaţă de 32 ha acolo, mă gândeam că ar veni mai uşor autorităţii statului să înţeleagă că întregeşte o proprietate. Pe de altă parte, CJ a avansat discuţii cu autoritatea statului privind transferul acestui teren, într-o proximă hotărâre de guvern, iar o altă dezbatere ar presupune reluarea întregului proces, de la început, ceea ce ar putea duce la întârzieri şi la alte gânduri ale altor persoane interesate. Avem angajamentul CJ de a face proiecte împreună atunci când oportunităţile ne vor aduce pe o asemenea problematică”, a declarat primarul Chirica, în timp ședinței de CL.

Terenurile pe care le va prelua CJ sunt pe partea de sus a fostei platforme, spre comuna Ciurea, în timp ce Primăria deține proprietăți în zona de nord.

CJ va prelua un teren intravilan în suprafață de 456.098 mp și un teren extravilan în suprafață de 157.311 mp, amplasamente pe care se află următoarele construcții: forjă grea, mecano-sudură, oțelărie electrică, tratamente tehnice secundare, turnătoria de oțel, utilaj tehnologic complex greu, modelărie, haldă zgură „Ciurea”, S.R.A. și gospodărie apă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top