Investiții private
Aleea Sadoveanu: ultimul pas pentru aprobarea a 40 de blocuri
Copoul riscă blocaje rutiere de amploare pe viitor, având în vedere numeroasele proiecte imobiliare propuse pentru această zonă. Deja există probleme pe Aleea Sadoveanu, ținând cont de proiectele în desfășurare, iar viitorul nu sună bine: a început deja amenajarea a peste 1.100 de apartamente într-un nou complex rezidențial, iar în plenul Consiliului Local de joi va intra un proiect prin care sunt propuse aproape 40 de tronsoane de bloc.
Între timp, legăturile rutiere rămân la aceeași dimensiune, cu toate că e la îndemâna Primăriei Iași să gândească, eventual, o legătură între Viticultori și Rediu/Păcurari, prin Dealul Zorilor sau prin rețeaua de străzi existente între Viticultori și Colina Însorită/Grădina Botanică.
Infrastructura rutieră există, dar este subdimensionată și într-o stare precară, unele drumuri fiind chiar de pământ. Întreaga zonă cuprinsă între Viticultori și Colina Însorită se dezvoltă în ritm alert, dar municipalitatea doar aprobă proiecte imobiliare, în timp ce infrastructura rămâne aceeași cu mici excepții (vezi cazul Fiald Imobiliare care a construit din resurse proprii străzi).
Citește și Planul de trafic pentru Păcurari. Cum conectăm Copoul?
Proiectul care va intra joi în plen este inițiat de latifundiarul Ioan Zapodeanu, dar este puțin probabil ca acesta să construiască, fiind bine cunoscut în piață faptul că omul de afaceri cumpără terenuri, obține aprobarea de documentații urbanistice și apoi vinde proiectele unor investitori.
Proiectul lui Zapodeanu se desfășoară pe o suprafață de 50.000 mp, la nord de strada Viticultori, în zona din spatele căminului agricol. Un pic mai sus de ansamblul propus de latifundiar sunt în desfășurare lucrări ale afaceristului Daniel Niculiță (complexul cu 1.120 de apartamente) și, mai mult, în apropiere de acest proiect este în plină dezvoltare un ansamblu de blocuri patronat de afaceriști basarabeni.
În planul urbanistic zonal (PUZ) ce va intra în plenul CL de joi figurează pe planșa urbanistică aproape 40 de blocuri cu un regim de 3, 4, 5 și 6 etaje, cele mai multe tronsoane fiind cu 3 etaje.
„Regimul de înălțime se va ridica progresiv în acord cu vecinătățile existente, pe latura de nord-vest și sud-vest regimul de construire nu va depăși P+3 niveluri”, se arată în avizul de oportunitate atașat la proiectul de PUZ.
Despre locurile de parcare, în PUZ se afirmă doar că vor fi amenajate conform legii și reglementărilor locale.
Despre accesul la viitorul ansamblu:
„Zona studiată este străbătută de drumul DE 1125, care debușează în strada Viticultori, ce se intersectează cu Aleea M. Sadoveanu, astfel realizându-se legătura cu centrul Iașului”, se precizează în PUZ.
Amplasamentul a fost împărțit între unități teritoriale de referință:
- UTR 1: locuințe colective, regim P+3, suprafață teren – 16.668 mp
- UTR 2: locuințe colective, regim P+3/P+6, suprafață teren – 31.640 mp
- UTR 3 – centru de cartier – comerț, servicii, suprafață teren: 1.000 mp
Odată aprobat în plenul CL, inițiatorul PUZ-ului va putea solicita emiterea autorizației de construire.