Connect with us

Aproape 7.000 de pasageri procesați într-o singură zi la Aeroport: printre ei a fost premierul Poloniei

Aeroportul a rămas funcțional în ciuda zăpezilor

Local

Aproape 7.000 de pasageri procesați într-o singură zi la Aeroport: printre ei a fost premierul Poloniei

Aeroportul Internațional Iași a trecut joi prin una dintre cele mai aglomerate zile din istoria aerogării. Bilanțul arată aproape 60 mișcări de aeronave (sosiri și decolări) și un număr de circa 7.000 de pasageri procesați.

Anul trecut, în vară, în cele mai aglomerate zile era 5.000 de pasageri/zi, potrivit directorului aerogării Romeo Vatră. În schimb, recordul pe anul acesta rămâne 26 martie: 7.500 de pasageri procesați într-o zi de duminică, atunci când s-a trecut la orarul de vară, zi care a coincis și intrarea Ryanair în operațiunile de la Iași.

Numărul mare de decolări a venit în contextul unor curse suplimentare, care nu sunt zboruri regulate. De exemplu, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, în drumul său spre o vizită oficială la Chișinău, a făcut o escală la Iași: delegația poloneză a venit în capitala Moldovei cu două avioane Boeing 737, ambele deținute de guvernul din Polonia. Aeronavele au aterizat la Iași în jurul orei 10.30 și au decolat la 16.30.

De asemenea, Wizz a efectuat două curse neprogramate: una la Budapesta, iar cealaltă la Katowice (Polonia). În același timp, Sky Up a efectuat curse până la Chișinău, zboruri care nu figurează în orarul normal al Aeroportului Iași.

„A fost una dintre cele mai grele zile din istoria aeroportului. Cel mai dificil a fost dimineață, când am fost la un pas de a închide aerogara, dar am reușit să asigurăm condițiile pentru operarea tuturor zborurilor, cu mici excepții”, a declarat directorul Aeroportului, Romeo Vatră.

În context, amintim că una dintre curse, cu plecare spre Billund, a fost anulată din cauza unor defecțiuni tehnice (pasagerii au fost procesați, dar cursa a fost anulată). Alte trei aeronave care trebuiau să ajungă la Iași nu au mai decolat din orașul de origine, în urma deciziei luate de operatorii aerieni. În restul cazurilor, dimineață au fost întârzieri la decolarea unor aeronave (unele de câteva ore), dar spre miezul zilei astfel de întârzieri s-au redus.

În ciuda numărului mare de pasageri care s-au îndreptat spre Aeroport, de data aceasta accesul rutier spre aerogară nu a întâmpinat mari dificultăți. Au fost probleme doar în situațiile în care copaci au căzut pe șosea din cauza zăpezilor și au blocat drumul. În astfel de cazuri, care au fost mai multe la număr, a intervenit în timp util Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

În cursul zilei de joi, de la Iași au decolat avioane spre: București (4), Londra (3), Chișinău (2), Roma (2), Catania, Milan (2), Dortmund, Liverpool, Viena, Varșovia (2), Budapesta, Veneția, Bologna, Paris, Istanbul, Dublin, Larnaca și Katowice.

În vara anului trecut, când mai multe curse au fost relocate la Aeroportul Iași în contextul războiului din Ucraina, în cele mai aglomerate zile au fost înregistrați circa 5.000 de pasageri. În acest an, singura zi în care au fost procesați mai mulți pasageri față de ieri a fost pe 26 martie (duminică) atunci când Aeroportul a trecut la orarul de vară, zi care a coincis și primele zboruri ale Ryanair de la Iași.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top