Connect with us

Bugetul de stat 2023: Topul alocărilor pentru drumuri județene – Iașul ia 3% din „tortul” național

Local

Bugetul de stat 2023: Topul alocărilor pentru drumuri județene – Iașul ia 3% din „tortul” național

Județul Iași va primi o alocare de 24,8 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în anul 2023, conform legii bugetului de stat, document aflat în dezbatere parlamentară. La nivel național, jud. Iași se află pe locul 10 în topul alocărilor.

Nouă județe vor încasa mai mulți bani decât Iașul din sumele defalcate din TVA, respectiv: Argeș (34 mil. lei), Hunedoara (32 mil. lei), Suceava (29 mil. lei), Alba (29 mil. lei), Bihor (29 mil. lei), Buzău (28 mil.lei), Timiș (28 mil. lei), Cluj (26 mil. lei) și Botoșani (25 mil. lei). O sumă similară cu a Iașului este alocată pentru Olt, Bacău și Arad.

La polul opus se află jud. Ilfov (6 mil. lei), dar și județe precum Covasna (7 mil. lei), Ialomița (9 mil. lei) și Călărași (10 mil. lei). Verificările APIX.ro au revelat că alocarea bugetară pentru întreținerea drumurilor județene și comunale a fost stabilită în funcție de numărul de kilometri de drum: topul reflectă lungimea rețelei de drum din fiecare județ.

Astfel, a fost alocată o sumă medie de 11.650 lei pe fiecare kilometru de drum, dacă ne raportăm la ultimele date statistice disponibile privind lungimea rețelelor, respectiv cele de la finalul anului 2021. De exemplu, județuI Iași are o lungime totală a drumurilor județene și comunale de 2.134 km, în timp ce în jud. Argeș sunt 2.949 km.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top