Connect with us

Bugetul Iașului ar putea fi votat pe 10 mai/A fost convocată ședința CL

Local

Bugetul Iașului ar putea fi votat pe 10 mai/A fost convocată ședința CL

Consilierii locali ar putea aproba bugetul local pe anul 2021 într-o ședință extraordinară care va avea loc pe 10 mai. Amintim că, joia trecută, bugetul Iașului a fost respins de plenul Consiliul Local.

În ultima ședință de CL, care a avut loc alaltăieri, consilierii locali au stabilit, de principiu, că vor relua discuțiile pe bugetul Iașului imediat după Paște și, după o săptămână de consultări și dezbateri, proiectul să intre din nou în plen. Liberalul Eduard Boz a propus ca cel târziu pe 10 mai să fie organizată o ședință în acest sens. Astăzi, pe site-ul Primăriei, a fost publicat anunțul de convocare, iar singurul proiect de ordinea de zi este bugetul local.

Deși primarul Mihai Chirica a încercat dramatizarea faptului că proiectul de buget a fost respins, situația de la Iași nu este unică în țară: zilele trecute, bugetul Bucureștiului a fost, de asemenea, respins. Și la Iași, și în Capitală, proiectele au fost respinse în urma votului negativ dat de consilierii USRPLUS.

Până la reluarea discuţiilor, PSD a solicitat ca toate amendamentele dezbătute anterior să fie centralizate. La începutul săptămânii, primarul Mihai Chirica declara că amendamentele convenite recent au fost introduse în propunerea de buget.

Care sunt sursele de venit ale bugetului

Bugetul local al municipiului este de 1,2 miliarde lei, venituri care nu cuprind şi cele peste 350 milioane lei care reprezintă bugetul unor instituţii care sunt finanţate integral sau parţial de Primărie (spitale, şcoli, creşe, evidenţa populaţiei, poliţia locală etc.).

Principala sursă de venit sunt resursele proprii (611 milioane lei), bani care provin din impozitul pe venit (417 milioane lei – acești bani care dacă constituie fonduri proprii sunt gestionate și repartizate de către stat) şi sume din taxe locale, concesiuni, amenzi etc. (194 milioane lei) .A doua cea mai mare sumă pe care Primăria o estimează ca venit este constituită din fondurile europene: 322 milioane lei. În același timp, de la bugetul de stat, Iașul va primi 231 milioane lei sub formă de subvenții (sume defalcate din TVA și fonduri de funcționare și dezvoltare).

Nu în ultimul rând, o sursă de venit este excedentul bugetar de anii trecuţi, în sumă de 48,6 milioane lei. Bugetul de dezvoltare al Iaşului este de circa 575 milioane lei, în timp ce secţiunii de funcţionare îi sunt alocaţi aproape 640 milioane lei.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top