Energie verde
Cel mai mare parc eolian proiectat în județul Iași, cu 20 de turbine, a obținut acordul de mediu
Parcul eolian propus de grupul german WPD pe raza comunei Butea a obținut acordul de mediu. Este cea mai mare investiție de acest fel propusă la Iași: 20 de turbine cu putere instalată de 132 MW. APIX.ro a scris în premieră despre acest proiect încă din anul 2023, de la momentul începerii demersurilor pentru aprobarea investiției.
„Parcul eolian, cu o putere instalată de 132 MW, este cel mai mare parc de acest fel reglementat până acum de APM Iași pe teritoriul județului. Amplasat în totalitate pe teritoriul administrativ al comunei Butea, parcul propune ocuparea unei suprafețe de 19,6 ha și include 20 de turbine eoliene – fiecare cu putere nominală de 6,6 MW și o înălțime totală de 258 m (pilon și pală), la care se adaugă o stație electrică de transformare de 110/33kV”, se arată într-un comunicat remis redacției de Agenția pentru Protecția Mediului (APM).
Recent, APIX.ro a relatat pe larg despre această investiție. Înălțimea pilonului unui turbine ajunge la 173 m, iar înălțimea maximă (inclusiv cu pala) este de 258 metri. Până în prezent, WPD a ridicat peste 2.600 de turbine eoliene cu o capacitate instalată peste 6.100 MW. Grupul are 3.700 de angajați și desfășoară activități în 29 de țări. În România, WPD mai are în derulare investiții pe raza județelor Brăila și Vaslui.
„Parcul eolian de la Butea este al 10-lea proiect de acest gen reglementat de APM Iași pe raza județului (din care 2 sunt deja funcționale, respectiv cele de la Vânători și Ruginoasa), a căror putere instalată totală este de aproape 500 MW. Realizarea și punerea în funcțiune a acestor proiecte duce la creșterea ponderii energiei electrice produsă din surse regenerabile, cu emisii zero de dioxid de carbon și de poluanți precum dioxidul de sulf, oxizii de azot sau pulberi în suspensie pe perioada de funcționare, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării și atingerea obiectivelor de mediu”, a declarat directorul APM Iași, Galea Temneanu.
- Citește și Undă verde de la Mediu pentru un parc eolian: cum funcționează sistemul de protecție a liliecilor
Pentru emiterea acordului de mediu, APM Iași a derulat procedura completă de reglementare cu realizarea Raportului privind impactul asupra mediului (RIM) și a studiului privind evaluarea adecvată (SEA). Instituția s-a asigurat astfel că proiectul nu va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului și este în conformitate cu legislația in vigoare. Actul administrativ de mediu al APM este parte integrantă a autorizației de construire ce va fi emisă pentru proiect, iar măsurile și condițiile impuse pentru monitorizarea și protecția mediului trebuie respectate de către titular și antreprenor.
Un exemplu de proiect deja funcțional este parcul eolian de la Ruginoasa care livrează energie în sistemul național de la începutul anului 2024, o investiție a unui grup condus de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov. Alți investitori majori din străinătate și care își fac simțită prezența la Iași sunt Shikun Binui (cel mai mare constructor din Israel), elvețienii de la Renera, grupul german VSB (care gestionează parcuri cu 655 de turbine eoliene și 58 de parcuri solare), francezii de la Solveo sau americanii de la Tejas.