Connect with us

După 10 ani de „îngheț” la nivel național, Iașul sparge gheața: un parc eolian de 60 MW va fi conectat la rețeaua națională

parc eolian ruginoasa iasi drona
Turbine montate la Ruginoasa

Investiții private

După 10 ani de „îngheț” la nivel național, Iașul sparge gheața: un parc eolian de 60 MW va fi conectat la rețeaua națională

Parcul eolian aflat în construcție în Ruginoasa va fi conectat până la finalul acestui an la rețeaua națională, potrivit oficialilor Asociației Române pentru Energie Eoliană, citați de presa centrală. Astfel, vor fi conectate două capacități energetice: 60 MW în județul Iași și 12 MW în județul Galați.

Conform sursei citate, primul val de investiții eoliene a fost în perioada 2009 – 2014, astfel de proiecte fiind reluate după anul 2020, iar construirea parcului de la Ruginoasa (10 turbine, fiecare de 6 MW) este cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 10 ani.

Iașul va deveni cu siguranță un pol în dezvoltarea unor astfel de investiții. Așa cum APIX.ro a mai relatat, în fază de pregătire sau în derulare sunt mai multe proiecte în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți, Ruginoasa, Șcheia, Butea sau Dumești.

APIX.ro a fost prima sursă media care a scris despre investiția de la Ruginoasa, în anul 2021. Lucrările au fost demarate în acest an: turbinele au fost aduse din Danemarca, de la producătorul Vestas, iar parte din finanțare (55 mil. euro) este asigurată de către austrieci.

Odată dată în exploatare, centrala electrică de la Ruginoasa va livra o cantitate considerabilă de energie în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 150.000 MWh/an, iar investiția totală va ajunge la 90 milioane euro. Turbinele sunt montate în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi.

Proiectul de la Ruginoasa aparține firmei DTEK Renewables International, companie controlată de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

To Top