Connect with us

Cicoarei: Proiect imobiliar de amploare pe 3,5 ha lângă Arcadia

Terenul se află lângă Spitalul Arcadia

Investiții private

Cicoarei: Proiect imobiliar de amploare pe 3,5 ha lângă Arcadia

Zona Cicoarei a devenit atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari. O firmă brașoveană are în proprietate circa 3,5 hectare (estimare apix.ro) și vrea să construiască blocuri. Deocamdată, planul urbanistic este într-o fază incipientă de autorizare: luna trecută a fost emis un certificat de urbanism. În proiect este implicat un asociat al lui George Steinberg, un om de afaceri discret, cunoscut pentru diverse proiecte imobiliare în țară.

Amplasamentul investiției din zona Cicoarei:

Oficial, terenul este deținut de către firma Proaktiv Communication SRL din Brașov.  În schimb, administratorul societății (Roxana Neacșu) are relații de afaceri cu George Steinberg, fiind asociați într-o altă firmă (Energyweland STE SRL), un intermediar pe piața energiei. Numele lui Steinberg a devenit cunoscut publicului odată cu scandalul HSBC: bancă elvețiană acuzată că a ajutat clienți din toată lumea să se sustragă de la plata taxelor. Totodată, o firmă a lui Steinberg (Stero Holding) a fost în mijlocul unui scandal în Brașov în contextul unui proiect imobiliar.

După cum afirmam mai sus, proiectul de la Iași, din zona Cicoarei, este în fază incipientă și, la acest moment, știm doar că intenția firmei Proaktiv este să construiască locuințe colective. În noul Plan Urbanistic General (PUG), zona unde se afla proprietatea este definită drept una de „activități comerciale și servicii”, cu mențiunea că nu se fac limitări de înălțime. Însă, cum noul PUG nu este încă aprobat, investitorul poate obține în acest an autorizație de construire pentru locuințe colective, în condițiile în care trebuie întocmit și un plan urbanistic zonal.

Terenul Proaktiv se află lângă Spitalul Arcadia:

Iată ce scria CRJI despre George Steinberg în materialul „SwissLeaks. Rețeaua necunoscuților din imobiliare”, publicat în septembrie 2015:

„Este de departe unul dintre cei mai avuți și importanți clienți ai HSBC și a devenit cunoscut după ce una dintre firmele pe care le administra, Stero Holding, obținuse autorizație să demoleze o clădire din centrul istoric al Brașovului în care funcționează un spital, pentru a construi un imobil de birouri.

În august 2005, Steinberg s-a prezentat la sediul HSBC pentru a solicita transferul câtorva milioane de dolari pentru a investi într-o afacere imobiliară în România, urmând ca profitul de câteva milioane, după cum reisese din documentele bancare, să ajungă înapoi în banca elvețiană în aproximativ doi ani. Steinberg s-a arătat de câteva ori nemulțumit de încetineala cu care angajații HSBC îi rezolvau chestiunile financiare. Pentru a-l liniști, angajații băncii s-au oferit să-i propună înființarea unei structuri off-shore. Steinberg era unul dintre cei mai importanți clienți, din moment ce de câteva ori reprezentanții HSBC s-au deplasat în Israel pentru a-l convinge să nu-și trasfere fondurile la altă bancă.

În decembrie 2005, omul de afaceri solicita băncii încă 3.000.000 de euro pentru a-i investi în afaceri imobiliare în România. Printre firmele cu care numele lui George Steinberg este asociat se numără Sirius Dezvoltare, unde îl găsim și pe Sorin Crețeanu, un alt dezvoltator imobiliar controversat cu conturi la HSBC, implicat într-un dosar de corupție legat de afaceri imobiliare cu Poșta Română. Soția lui George Steinberg, Clara, deținea 2.000.000 de dolari americani în conturile filialei HSBC din Geneva, la care avea acces și soțul său, dar și alte două persoane de cetățenie israeliană. Okimore Limited din Cipru avea în cont peste 500.000 de dolari, și deținuse firma Stero Holding prin care Steinberg încerca să demoleze spitalul din centrul Brașovului.

Sandicrest Investments SA din Panama 6,65 milioane de dolari, Minodalia Investments Limited cca. 2,2 milioane de dolari, Bartow Trading 4,6 milioane de dolari. Sandicrest, Minodalia și Bartow au fost împreună sau pe rând asociați al Global Trust SRL unde îl regăsim și pe Charlie Nims. Minodalia și Sandicrest au făcut parte și din structura Cora GS ce fuzionase cu firma austriacă Immoeast. Bartow a apărut și în structura unei alte firme înființate de Filip și Younger, în jurul căreia gravita alt off-shore din Cipru. Sandicrest Investments SA și-a schimbat numele în Kandior Overseas SA”.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top