Connect with us

CNI a lansat licitația pentru restaurarea fostului Palat Mihail Sturdza: 10 mil. euro

Proiecte publice

CNI a lansat licitația pentru restaurarea fostului Palat Mihail Sturdza: 10 mil. euro

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat licitația de execuție a lucrărilor consolidarea, restuararea și refuncționalizarea fostului Palat Mihail Sturdza, din municipiul Iași. Clădirea monument istoric aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar, de la începutul anilor ’90, aici funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Valoarea estimată a contractului de lucrări se ridică la peste 46 milioane lei, fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor este 22 aprilie. Lucrările de execuție au fost deja autorizate în toamna anului trecut de către Primăria Iași.

Fondurile necesare pentru restaurare sunt asigurate de către Guvern. În acest sens, anul trecut, executivul a alocat 76 milioane lei, în condițiile în care MMB va contribui la proiect cu o sumă de 4 milioane lei.

Proiectul prevede lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplăria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). În același timp, vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă, iar proiect se mai prevede introducerea în clădire a unui ascensor de persoane pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități.

„Investiția este o etapă în procesul de reabilitare, consolidare, modernizare și eficientizare al Facultății de Teologie Ortodoxă, singura facultate de profil din nord-estul României. Faptul că facultatea se află într-o zonă bogată în monumente istorice, de artă, de spiritualitate și de tradiție bisericească, face ca valoarea să crească în ceea ce privește gradul de atractivitate în rândurile tinerilor – studenților, dar și a profesorilor”, se arată în nota de fundamentare ce a stat la baza adoptării hotărârii Guvernului.

Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat Sturdza începând din anul universitar 1993-1994. În cadrul facultății funcționează patru specializări la nivel de licență, cinci programe de m+–aster și școala Doctorală. Pentru cei aproximativ 1.000 de studenți (la toate ciclurile de învățământ) se folosesc 23 săli de cursuri, seminarii și laboratoare. La acestea se mai adaugă patru cabinete pentru cadrele didactice, capela pentru practica liturgică a studenților și sala de consiliu profesoral.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top