Connect with us

Depoul Dacia va fi modernizat cu 13,5 mil. euro (credit BERD)

Proiecte publice

Depoul Dacia va fi modernizat cu 13,5 mil. euro (credit BERD)

Primăria va accesa o finanțare rambursabilă de până la 21 milioane euro pentru realizarea unor investiții. Cel mai important proiect face referire la modernizarea depoului Dacia, proiect în valoare de 13,5 milioane euro. Primăria a negociat deja termenii împrumutului cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar consilierii locali vor dezbate condițiile creditului în plenul programat pentru ziua de 30 aprilie.

Modernizarea depoului Dacia este o soluție temporară a Primăriei: pe viitor se are în vedere amenajarea unui depou și garaj CTP în zona Fortus.

În credit mai sunt incluse alte două investiții: reabilitarea termică a 14 unități școlare și refacerea cinematografului Dacia.

Pentru depoul Dacia, lucrările propuse sunt următoarele:

 • se propune demolarea tuturor clădirilor existente în vederea refuncționalizării depoului
 • se propune menținerea parțială a platformelor ca fundație pentru infrastructură, în concordanță cu rezultatele expertizei tehnice ce va fi realizată în etapa de studiu de fezabilitate
 • redefinirea căilor de acces actuale pentru tramvaie și autobuze, separarea fluxurilor fiind imperativă
 • împrejmuire completă pentru asigurarea siguranței în exploatare
 • restructurarea tuturor sistemelor, incluzând semnalizarea și automatizarea, rețeaua de contact, rețelele interioare, instalațiile
 • sistematizare teren, lucrări de mediu, săpături și terasări (39.380 mp)
 • suprafață lucrări de intervenție și construcții (9.870 mp)
 • suprafața platforme și zone pentru depozitare interioare (2.000 mp)
 • drumuri interioare (420 m)
 • parcare acoperită (5.300 mp)
 • linie cale cu dispozitiv cale complet (3.200 m)
 • împrejmuire teren (1.040 m)

Durata de execuție a proiectului ajunge la 24 luni, perioadă din care 6 luni este rezervată pentru realizarea proiecutlui tehnic, obținerea autorizațiilor de construire și derularea procedurilor de achiziție pentru execuția de lucrări și servicii conexe.

Deocamdată, pentru acest proiect a fost realizat un studiu de oportunitate. Dar, finanțarea proiectului este asigurată, iar documentațiile tehnice vor fi realizate cu asistența tehnică a experților BERD, banca europeană oferind și un grant de 600.000 euro în acest scop.

Condițiile creditului oferit de BERD:

 • finanțare de până la 21 milioane euro cu scadența la 15 ani și o perioadă de grație de 3 ani
 • dobânda: Euribor la 6 luni plus o marjă anuală cuprinsă între 1,25% – 1,5%, marja finală urmând să fie negociată ulterior
 • comisioane și alte costuri: comision de acordare – 0,75% – 1% din valoarea principală a împrumutului; comision de angajament – 3 variante: (1) 0% pe an pentru o perioadă de 90 zile de la semarea acordului de împrumut, (2) 0,15% pe an din suma neutilizată pentru următoarele 12 luni, (3) 0,5% pe an din suma neutilizată în perioada ulterioară, alte cheltuieli aferente consilierii juridice externe contractate de bancă

În prezent, gradul de îndatorare al Iașului este de 4%, iar estimările municipalității, în condițiile indicatorilor existenți pe piața financiară de astăzi, gradul de îndatorare va ajunge la 9,1% (în perioada 2020 – 2035). Chiar și așa, gradul rămâne unul mic, în contextul în care legislația prevede o cotă de până la 30%.

Cele 14 unități școlare incluse pe lista de investiții pentru finanțarea din credit sunt patru grădiniţe (nr. 9, 11, 21 şi 25), trei şcoli gimnaziale (Alexandru Vlahuţă, Elena Cuza şi George Coşbuc), două licee (Petru Poni şi Waldorf) şi cinci colegii (I.C. Ştefănescu, Dimitrie Leonida, M. Sturdza, Transporturi şi Construcţii, Electronică şi Telecomunicaţii). Pentru această investiție sunt estimate circa 5 milioane euro (24 milioane lei).

În ceea ce privește cinematograful Dacia, investiția este estimată la 11 milioane lei. Atât în cazul școlilor, cât și în cazul cinematografului toate documentațiile tehnice sunt finalizate, iar Primăria poate lansa licitația de execuție și proiectare odată ce va accesa linia de finanțare rambursabilă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top