Trafic
Două pasaje pietonale subterane vor fi amenajate sub drumul european cu bani PNRR: vor fi gata în 2026
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început demersurile pentru amenajarea a două pasaje pietonale subterane în Tg Frumos și Podu Iloaiei, în zona primăriilor, investițiile urmând a fi finanțate cu fonduri PNRR, astfel că trebuie finalizate până în decembrie 2026.
Un prim contract de finanțare a fost semnat săptămâna trecută: CNAIR a asigurat o valoare de un milion de lei pentru realizarea documentațiilor tehnice. Între timp, a fost lansată și licitația (vezi anunțul din SEAP) pentru întocmirea studiilor de fezabilitate. Cele două pasaje din Iași sunt la pachet cu un pasaj din Neamț (zona Bicaz), în timp ce o altă procedură vizează amenajarea a șapte pasaje în județul Prahova.
Conform CNAIR, documentațiile tehnice trebuie finalizate până în luna decembrie 2024 și, ulterior, va fi lansată o licitație de proiectare și execuție a celor două pasaje pietonale. Costurile necesare vor fi estimate după finalizarea studiului de fezabilitate.
Unde vor fi amenajate pasajele subterane
Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, a declarat că pasajul din Podu Iloaiei va fi în zona Primăriei, pe drumul european, între cele două treceri de pietoni existente. „Realizarea pasajului pietonal subteran va presupune şi desfiinţarea celor două treceri de pietoni, de la farmacie şi Primărie”, a comentat Ovidiu Laicu.
Este vorba despre zona în care a avut loc recent testul cu semafoarele temporare. În apropiere sunt mai multe obiective de interes public: unităţi şcolare, biserică, sediul poliţiei şi un spital. „Amplasamentul din oraşul Podu Iloaiei este înregistrat în evidenţele Poliţiei Rutiere ca fiind un punct negru ca urmare a accidentelor produse în perioada 2015 – 2019”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei pentru întocmirea studiului de fezabilitate.
În cazul oraşului Tg Frumos, pasajul pietonal subteran este propus în zona sediului Primăriei, unde se află în prezent o trecere de pietoni. În zonă, sunt, de asemenea, diverse obiective cu destinaţii administrative, educaţionale, economice şi spirituale – Primărie, şcoală generală, liceu, biserică.
Pasajele pietonale vor avea lift pentru persoanele cu dizabilități, scară fixă și scară rulantă. Autoritățile au în plan și montarea unui sistem de supraveghere video, iar alimentarea cu energie electrică va fi făcută prin intermediul panourilor solare.
„Pasajul trebuie să fie prevăzut cu sisteme de scurgere a apelor pluviale spre sistemul de canalizare sau alţi emisari, evacuarea apelor realizându-se pe cât posibil natural, fără utilizarea unui sistem de pompare a apei. Iluminatul se va realiza cu lămpi pe bază de LED”, se mai precizează în documentaţia de atribuire a contractelor.
Construcţia celor două pasaje are ca scop principal prevenirea accidentele rutiere. Studiile de fezabilitate în ambele situaţii trebuie să cuprindă, printre altele: planul de situaţie al amplasamentului (soluţii de amplasare, dimensiuni proiect, desene iniţiale etc.), lucrările de adaptare (trotuare, sisteme de canalizare etc.), fazele operaţiilor de excavare, o evaluare de costuri şi un grafic de execuţie. „Pentru zona influenţată de pasajul subteran, studiile de teren trebuie efectuate şi întocmite cât se poate de extins şi de exact”, se mai arată în documentaţia de atribuire.