Infrastructură
EXCLUSIV Planul pasajului suprateran de la Lețcani: giratorii, benzi speciale și conexiuni noi
Firma TQM Management a finalizat proiectarea pasajului suprateran din zona Lețcani – Dumești. În cadrul supratraversării de la ieșirea din Lețcani vor fi realizate două sensuri giratorii, benzi dedicate, un drum colector și o serie de bretele, conform documentației tehnice consultate de APIX.ro. În prezent, traficul rutier din zonă se desfășoară cu dificultate, prin intermediul unei treceri la nivel de cale ferată fără bariere.
Potrivit sursei citate, suprafața totală pe care vor fi executate lucrări ajunge la aproximativ 130.000 mp: 80.000 mp pe teritoriul comunei Lețcani, iar 50.000 mp la Dumești. „Având în vedere valorile de trafic crescute, în această intersecție de-a lungul anilor au fost înregistrate numeroase accidente rutiere”, justifică CNAIR necesitatea proiectului.

Lungimea totală a pasajului va fi de 3,8 km, în condițiile care va cuprinde 9 secțiuni, iar supratraversarea pe DN28 va avea 1,1 km cu o viteză de proiectare de 100 km/h. Celelalte secțiuni vizează DJ 280C, aleea Ilie Bărbulescu, un drum colector, două sensuri giratorii și trei bretele.
„Traversarea căii ferate și a drumului județean DJ280C se va realiza printr-un pasaj superior pe drumul național DN28. Pasajul va avea cinci deschideri. Transversal, pasajul va permite încadrarea a patru benzi de circulație, câte două pe sens, rezultând o lățime între parapeti de 18,0 m și lățime totală de 19,50 m”, se arată în documentația consultată de APIX.ro.
Pasajul peste DN28 va avea două benzi de circulație pe sens, iar sensurile vor fi separate printr-un spațiu median cu lățimea de 2 m care va conține un parapet de tip New Jersey. În cazul DJ 280C va fi o singură bandă de circulație în sens unic pe primii 270 m, iar pe ceilalți 320 m câte o bandă de circulație pe sens. „Racordarea la DN28 se face cu o bandă decelerare având lungimea panei de racordare de 35 m și lungimea benzii de 35 m. Viteza de proiectare va fi de 30 km/h”, se precizează în documentație cu referire la DJ 280C care se desprinde din DN 28.
În cazul aleii Ilie Bărbulescu, va fi amenajată câte o bandă pe sens pe traseul existent, alături de trotuare și în condițiile unei viteze de proiectare de 50 km/h. Drumul colector are o lungime de circa 840 m și se desprinde din DN28. „Drumul colector este o bretea cu sens unic de circulație, va avea o singură bandă de mers cu lățimea de 4 m. Racordarea la DN 28 se va face cu o bandă de decelerare”, conform proiectantului.
Cele două sensuri giratorii sunt poziționate între intersecțiile dintre (1) Al. Ilie Bărbulescu și DJ 280C și (2) Al. Ilie Bărbulescu și bretelele 1 și 2 ale pasajului. Cele două sensuri giratorii au aceleași detalii tehnice: o rază interioară de 12 m și o bandă pe cale inelară cu lățimea de 7 m/bandă, în timp ce lățimea părții carosabile la intrare în sens va fi de 4 m, iar la ieșire de 4,5 m. Cele trei bretele ale pasajului vor avea circulație în sens unic și o viteză de proiectare de 30 km/h.
TQM Management a mai avut în analiză și o altă variantă de construire, dar a fost aleasă cea detaliată mai sus întrucât această soluție nu prevede lucrări care să intersecteze situl Sărăturile din Valea Ilenei și a rezervației naturale.
Contractul de proiectare a pasajului de Lețcani a fost semnat cu TQM Management în martie 2024 pentru o sumă de 714.000 lei, fără TVA. Pasajul asigură traversarea denivelată a căii ferate de la Lețcani și, în același timp, virajul spre Dumești. După recepția studiului de fezabilitate, TQM va acorda CNAIR asistență tehnică pentru întocmirea documentației de atribuire a contractului de realizare proiect tehnic și execuție lucrări.
