Proiecte publice
Exproprieri pentru proiectul lacului de acumulare de la Pașcani: 27 milioane lei vor intra în conturile proprietarilor de terenuri
Ministerul Energiei va acorda despăgubiri în cazul a 3.400 de suprafețe de teren care se află pe coridorul de expropriere aferent investiției de la Lunca Pașcani, valoarea totală a fondurilor necesare fiind de 27,5 milioane lei. Proiectul a fost publicat spre consultare publică și urmează să fie aprobat de către guvern – lista tuturor beneficiarilor poate fi descărcată de la ACEST LINK.
Coridorul de expropriere vizează peste 1.400 hectare de teren de pe raza următoarelor unități administrativ-teritoriale: Dolhasca (Suceava), Lespezi, Vânători, Valea Seacă și Pașcani. Exproprierile sunt necesare pentru finalizarea proiectului „Amenajarea Hidroenergetică Pașcani (AHE) pe râul Siret”.
- Citește și Parcul industrial Pașcani va fi amenajat pe 65 ha: a fost lansată licitația de proiectare
Investiția a fost pornită în perioada comunistă (1985), iar, după Revoluție, au mai avut loc, ocazional, lucrări. Principalul contract de lucrări a fost semnat în 1992 cu Construcții Hidrotehnice Iași. În varianta actualizată a proiectului, aprobată în 2022, investiția are următoarele obiective:
- un volum de 68,7 mil. m3 apa având ca principală folosință producerea de energie electrică – energie medie de 25,3 GWh/an, ce se realizează prin centrala hidroelectrică Pașcani, cu o putere instalată de 9,4 MW
- posibilitatea alimentării cu apă industrială în zona Pașcani – Târgu Frumos
- asigurarea în aval a debitului ecologic pentru priză
- asigurarea dezvoltării durabile a zonei
- atenuarea undelor de viitură mici și mijlocii – reducerea riscului de inundații
„Terenurile afectate de obiectiv sunt parțial alocate desfășurării activităților agricole, parțial sunt neproductive, parțial sunt ocupate de fond forestier și parțial sunt ocupate de ape (râul Siret) care își modifică frecvent albia. Din această cauză, terenurile sunt deseori supuse viiturilor. După finalizarea investiției, terenurile afectate de coridorul de expropriere vor fi în parte afectate construcțiilor hidrotehnice, în parte acoperite de ape – lacul de acumulare, iar o parte vor fi destinate asigurării zonei de retenție REMU (curba suprafeței libere a apei din lac) pentru protecție în caz de inundații”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, document consultat de APIX.ro.
În același act se arată că DJ 208, drum a cărui platformă este situată la aceeași cotă ca și barajul, va fragmenta practic lacul în două părți. „Adoptarea prezentului act normativ va contribui la finalizarea și punerea în funcțiune a centralei hidroenergetice, creșterea ponderii energiei verzi în mixul energetic național, atingerea obiectivelor asumate de România privind creșterea rezilienței energetice, din surse nepoluante, protecția mediului și dezvoltarea durabilă”, arată Ministerul Energiei.
Lucrările la AHE Pașcani sunt în desfășurare, în baza contractului încheiat cu Construcții Hidrotehnice, și au ca termen de execuție august 2026. Valoarea actualizată a contractului nu este încă făcută publică de Minister.
Pentru realizarea acumulării sunt necesare, în total, peste 2.300 hectare de teren, aferente a circa 4.200 de parcele, diferența față de proprietățile private constând în terenuri aflate în domeniul public. Amenajarea hidroenergetică este realizată la 2,5 km amonte de orașul Pașcani.