Utile
FOTO Alunecări de teren: care sunt zonele cu risc – o nouă hartă întocmită la nivelul Iașului
Noua strategie de dezvoltare a Iașului, aprobată recent de către Consiliul Local (CL), cuprinde și un capitol cu informații actualizate despre alunecările de teren de la nivelul orașului, informații pe care APIX.ro le prezintă mai jos, alături de cea mai recentă hartă întocmită în acest sens.
Potrivit strategiei, alunecările de teren afectează de regulă versanții cu pante mari, puternic fragmentați de văile adânci, formate afluenții râurilor. „În prezent, sunt realizate hărți de risc pentru delimitarea alunecărilor de teren doar pentru 10 UAT din 20 din Zona Metropolitană Iași”, se arată în strategie.
Cele 10 unități administrativ-teritoriale în cazul cărora există hărți de risc sunt Municipiul Iași, Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Dobrovăț, Miroslava, Movileni, Popricani, Tomești și Ungheni. APIX.ro prezintă, mai jos, detalii despre zonele de risc din Municipiul Iași, așa cum apar acestea în strategie.
Zona de risc Dealul Copou-Est
Conform documentațiilor geo-geotehnice realizate în zonă, suprafața terenului în această zonă prezenta, înainte de anii 1960, pante cuprinse între 8% și 35% fiind extrem de fragmentată, cu linii de ruptură și refulări prezente pe toată lungimea versantului.
Ca urmare a alunecărilor de teren ciclice, majoritatea locuințelor din aval au dispărut, cele rămase în aval de cornisă fiind puternic degradate în aşa fel încât trama stradală a fost afectată în totalitate.
În aval de cornişa ruptă şi degradată, în anii 1960 – 1961 s-au executat lucrări de amenajări de suprafaţă pentru scurgerea apelor provenite din precipitaţii şi izvoare, dar odată cu activarea alunecărilor aceste lucrări au fost compromise.
Zona de risc Dealul Galata
S-au identificat crăpături de-a lungul Străzii Văleni, localizată pe fruntea dealului Galata. De asemenea, s-au localizat unele crăpături de întindere, care se pot datora activității argilelor cafenii-gălbui din alcătuirea versantului, care intră în contact cu apa din infiltrații sau cu apa provenită din funcționarea defectuoasă a conductelor de canalizare pe acest sector.
- Citește și Pot începe lucrările de extindere a rețelelor electrice în Galata: peste 1.400 de beneficiari
Totodată, dincolo de aliniamentul caselor, s-a observat că local, versantul este instabil și afectat de crăpături de întindere cu deschidere de cca. 20-50 cm, dezvoltate în lungul curbei de nivel, ochiuri de apă, zone vălurite și o fata de desprindere cu lățimea de 3,5-6,0 m și lungimea de cca. 15,0 – 20,0m.
Zona de risc Copou-Vest
Zona este afectată de o mișcare lentă a versantului, dinamismului mișcării de alunecare datorându-se vegetației existente, ce are rol favorabil menținerii acestuia.
- Citește și Copoul va fi reglementat urbanistic: o suprafață de peste 300 ha va avea reguli clare de construire
Zona de risc Bucium
Zona aceasta este caracterizată printr-o structură geologică monoclinală, suprafețele versanților fiind afectate de terasări și zone unde se produc fenomene de șiroire, alunecări etc.