Connect with us

Guvernul vrea să elimine fenomenul domiciliului fictiv: câte persoane vor putea figura la aceeași adresă?

Național

Guvernul vrea să elimine fenomenul domiciliului fictiv: câte persoane vor putea figura la aceeași adresă?

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ menit să elimine situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o anumită adresă, anunță subprefectul Marian Grigoraș. La aceeași adresă vor putea figura maxim 10 persoane, conform documentului. Excepția de la regulă: rudele apropiate.

La Iași, fenomenul domiciliului fictiv a dus la situații absurde: există apartamente în Tătărași, de exemplu, unde „locuiesc” mii de persoane. La fel și în diverse comune din județ, localități care și-au crescut artificial populația în contextul numărul mare de cetățeni din Republica Moldova care, odată ce au dobândit cetățenie română, și-au făcut acte de identitate pentru a putea călători în Uniunea Europeană.

Moșna, Grajduri și Răducăneni se numără printre cele mai celebre cazuri din județ, iar acest lucru se vede cel mai bine la sesiunile de alegeri: în listele electorale sunt înscrise toate persoanele cu drept de vot astfel că, la unele secții, cu toate că apar sute sau chiar mii de alegători la urne se prezintă doar câteva persoane.

Polițiștii nu au intervenit în astfel de cazuri întrucât nu există cadru legal. În schimb, s-au creat numeroase filiere, iar orice cetățean interesat să-și facă un domiciliu fictiv poate face acest lucru contra cost. Unele surse spun că plata se ridică chiar și până la suma de 500 euro.

„Această anomalie este posibilă cu suportul interesat al deţinătorilor de spaţii locative, care dau declaraţia de primire în spaţiu în faţa lucrătorilor de evidenţă a persoanelor, deşi solicitanţii nu locuiesc în mod efectiv la adresa declarată ca domiciliu. Fenomenul prezentat aduce atingere atât valorilor sociale ocrotite de legea fundamentală, privind ordinea de drept (în speţă, domiciliul şi atributele de identificare ale persoanei), cât şi modului de ţinere a evidenţei cetăţenilor români, al cărui principiu este cel al domiciliului, evidenţa fiind astfel alterată, datele înscrise nefiind reale, persoanele care au obţinut actele de identitate în cauză fiind înregistrate în evidenţe cu un domiciliu fictiv”, a scris subprefectul pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, noutatea importantă propusă este de limitare a stabilirii domiciliului în situația în care în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă.

Textul care va fi introdus are următorul cuprins:

  • La articolul 26, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11 ), cu următorul cuprins: ,,(11 ) Nu este posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în R.N.E.P., la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane. (12 ) Prevederile alin.(11 ) nu se aplică proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia. (13 ) Prin familie extinsă, în sensul alin. (12), se înţelege soțul/soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale titularului dreptului locativ.”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Național

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top